Política 01/12/2015

Un primer tast del procés constituent impulsat per la societat civil: més de mil propostes per a un nou país

La plataforma El País que Volem, impulsada per l'ANC, presenta les seves conclusions i les entrega a Reinicia Catalunya, una entitat que pretén aixoplugar la fase civil del procés constituent

Núria Orriols
2 min
Presentació de les primeres conclusions de la plataforma El País que Volem / CRISTINA CALDERER

BarcelonaDesprés de mesos de trobades i discussions sobre com ha de ser el nou país, l'entitat El País que Volem, impulsada per l'ANC, ha recollit les conclusions dels seus treballs i les ha presentat aquest dimarts a l'Institut d'Estudis Catalans. Més d'un miler de propostes sobre economia, benestar, transparència, cultura i llengua amb les quals s'hauria de basar una eventual república catalana. L'entitat ha entregat les propostes a Reinicia Catalunya, una plataforma integrada per les principals entitats de la societat civil –també ANC i Òmnium– que pretén aixoplugar el procés constituent en la seva primera fase ciutadana. El president d'El País que Volem, Salvador Alegret, ha defensat que en un moment de "transició social i política" calia esperonar la participació ciutadana per discutir com ha de ser el nou país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com han articulat el debat ciutadà fins ara? La plataforma ha recollit opinions ciutadanes a través d'una pàgina web i ha organitzat sessions de discussió amb més d'un centenar d'experts. En total, més de mil propostes ciutadanes i un llibre titulat "Mil i una raons per a l'Estat propi" farcit amb les idees que han sorgit de diverses trobades d'experts sobre economia, societat de benestar, art, llengua, empresa, ocupació, entre altres àmbits. "Es tracta de captar informació des del carrer per farcir una base de dades" ciutadana que posi les dades del nou país, ha explicat Alegret.

Aquest primer balanç, però, és només un "punt i seguit" d'aquest procés, ja que en els propers mesos volen continuar impulsant el debat.

Una eina per aixoplugar el procés constituent

Totes les propostes han estat entregades a Reinicia Catalunya, plataforma coordinada pel professor de la UPF Jaume López. Reinicia pretén, al llarg del 2016, recollir totes les iniciatives de la societat civil relacionades al procés constituent i entregar-les a les institucions catalanes. Pretenen orquestrar la primera fase del procés de l'elaboració d'una eventual constitució catalana, anomenada Convenció Constituent Catalana. Així, al seu torn, López ha defensat la plataforma Reinicia com el "pal de paller" per aglutinar els resultats del debat ciutadà, que fins ara ha adoptat diversos formats: fins a tres constitucions (com la del jutge Santiago Vidal) o les propostes d'El País que Volem.

"La ciutadania ha de tenir un punt de trobada que hem de construir entre tots", ha dit, en al·lusió a Reinicia, i també, ha afegit, s'han de tenir "resultats tangibles" per entregar posteriorment al Parlament. Totes les propostes, tal com va avançar l'ARA, es volen recollir en un llibre verd.

L'acte ha comptat amb la presència de figures del món polític com els diputats de Junts pel Sí Eduardo Reyes i Lluís LLach; Oriol Amorós (ERC); el número dos de Democràcia i Llibertat el 20-D, Carles Campuzano; el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont; i el secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana.

stats