Política 14/10/2014

Les claus dels "processos de participació ciutadana": el marc legal de la nova proposta de Mas per al 9-N

El títol III de la llei de consultes no ha estat suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional

Ara
2 min
Cartell de la campanya "ara és l'hora", l'11 de Setembre a Plaça de les Glòries. PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha d'explicar aquest dimarts a les 10 del matí la nova proposta per al 9-N, després que a la cimera d'ahir al Palau de Pedralbes el Govern constatés que la consulta no es pot fer en els termes previstos al decret de convocatòria. Ahir a la nit, després del fracàs de la reunió, ERC i la CUP ja van desvelar que Mas es vol aferrar als "processos de participació ciutadana" com a alternativa a la consulta. El coordinador de CDC, Josep Rull, va recordar a RAC1 que el títol III de la llei de consultes no està suspès pel Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El títol III de la llei regula els anomenats "processos de participació ciutadana", que es conceben com a "actuacions institucionalitzades destinades a facilitar i promoure la intervenció de la ciutadania en l’orientació o definició de les polítiques públiques".

- Objectiu: La llei precisa que l'objectiu d'aquests processos és "recollir l’opinió dels ciutadans respecte d’una actuació pública concreta en les fases de proposta, decisió, aplicació o avaluació". Pot ser objecte de processos de participació ciutadana "qualsevol proposta, actuació o decisió en l'aplicació de la qual pugui ésser rellevant d'informar, debatre o conèixer l'opinió ciutadana".

- Participants: En els processos recollits al títol III hi poden participar també tots els majors de 16 anys i es poden obrir tant al conjunt de la població com a col·lectius afectats pel tema a debat. També es permet la participació d'entitats i organitzacions.

- Convocatòria: La iniciativa de la convocatòria depèn de la Generalitat i els ens locals, en l'àmbit de les seves competències. També es poden promoure processos per iniciativa ciutadana, amb el suport de 20.000 persones.

- Terminis: la llei preveu un període de 30 dies "perquè les persones que hi puguin participar puguin fer llurs aportacions i propostes".

- Resultat: Els processos de participació ciutadana no són vinculants, però en la memòria del resultat l'administració competent ha de recollir quin és l'efecte del resultat.

- Modalitats: La llei preveu diverses modalitats per als processos de participació ciutadana: l'enquesta, l'audiència pública, els fòrums de participació, processos de participació específics.

stats