Política 31/10/2019

El programa electoral d'ERC: "Gran aliança" per l'amnistia i un referèndum amb "mediació internacional"

Insisteix en el diàleg amb l'Estat però no descarta fer "efectiva" la república si no arriba

Quim Bertomeu
3 min
Sergi Sabrià i Marta Vilalta amb els cartells electorals d'ERC de la campanya del 10-N.

BarcelonaDiàleg, amnistia i referèndum. Aquests són el tres conceptes claus del programa electoral d'ERC, amb el qual es presenta a les eleccions espanyoles del 10-N i que s'ha donat a conèixer aquest dijous. Dels tres, la principal novetat és l'amnistia. En els últims comicis generals, els presos polítics encara no havien estat condemnats i aquest concepte encara no estava instal·lat en el debat política sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara sí. En el programa, el partit d'Oriol Junqueras proposa específicament "teixir una gran aliança popular i democràtica per a un acord polític al voltant de l'amnistia". Defensa que es tracta "d'un concepte jurídic internacionalment reconegut per a situacions d'excepcionalitat política" com l'actual, i que ha de suposar "el reconeixement que les persones represaliades ho han estat per les seves idees polítiques i se les eximeix de qualsevol culpa".

El programa no resol el principal dubte, que és com impulsar aquesta amnistia. Bàsicament es pot fer de dues maneres: que el Parlament acordi portar una llei al Congrés sobre el tema, o que siguin els propis grups parlamentaris a Madrid els que presentin la norma. La primera via tindria més solemnitat, ja que és la cambra qui ho impulsa. La segona seria més ràpida a l'hora de tramitar-se per poder fer el debat al ple de la cambra baixa. Fonts d'ERC argumenten que el que vol explicitar el programa és que es necessita "consens" per abordar aquest tema i asseguren que durant la campanya, que comença aquesta mitjanit, s'abordarà el tema.

Autodeterminació

El programa aposta per potenciar la participació ciutadana. En aquest sentit, destaquen dues mesures concretes. Primer de tot, la demanda d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya "amb mediació internacional". Els republicans asseguren que serà una de les "mesures" que presentaran al Congrés i al Senat, tot i que no precisen com. La mesura ja es recollia en el programa de fa sis mesos.

També destaca la reivindicació d'una altra votació. El partit de Junqueras es compromet a "donar suport a la convocatòria d'un referèndum sobre monarquia o república". És una idea que ja va llançar en la campanya del mes d'abril el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, pensant que ho faria Podem, però fins ara no s'ha promogut.

Fer "efectiva" la república

Els republicans insisteixen en la idea que ha presidit la seva proposta política en els últims temps. Diàleg, diàleg i diàleg. "Esquerra es mantindrà ferma en la defensa de la imprescindibilitat d'un diàleg sense condicions prèvies per tal de fer possible una negociació per assolir els acords necessaris per arribar a una solució", es resumeix en un dels passatges del programa.

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, amb flors grogues en homenatge als presos en la seva arribada a l'hemicicle pel debat d'investidura.

Malgrat tot, admeten que aquesta posta per la negociació –sobre l'autodeterminació– no ha tingut en cap moment acollida per part de l'Estat. Això els porta a avisar que "si l'enrocament de l’Estat romangués immutable en el temps", ERC no romandrà impassible. "Si el context afavorís una alternativa democràtica i pacífica d'un altre tipus, Esquerra Republicana no desaprofitaria l'ocasió de fer efectiva la República Catalana", conclou. No defineix per quina via s'intentaria "fer efectiva" la independència.

Són les primeres eleccions convocades des que va transcendir la sentència del Procés, i el programa la rebutja per "injusta i injustificable".

Salari mínim de 1.200 euros i IRPF

Malgrat que la situació política de Catalunya és la part més destacada, el programa també inclou propostes socials. Entre les més significatives, la d'impulsar una pujada del salari mínim interprofessional fins a situar-lo en un mínim de 1.200 euros mensuals.

Com que només han passat sis mesos de les últimes eleccions generals, el programa copia diverses mesures de l'anterior. Entre elles, lamenta que l'IRPF "discrimina de manera molt evident" les rendes del treball respecte de les de l'estalvi. Davant d'aquest escenari, proposa "incrementar en 2 punts la tarifa de les rendes de l'estalvi superiors a 100.000 euros i en 5 punts les superiors a 150.000 euros, de manera que en aquest tram es passaria de tributar del 23 al 28%". Aquesta proposta no és diferent de la de les eleccions de l'abril, però és destacable ja que la Generalitat està preparant els Pressupostos del 2020 i l'IRPF serà una de les qüestions claus.

stats