Política 30/07/2013

La jutge colla Torres per la difusió dels correus d'Urdangarin i afluixa la pressió sobre la premsa

La magistrada considera clar que és l'exsoci del gendre del rei qui "filtra" el material i focalitza la prohibició en ell. Aixeca la prohibició als set mitjans que tenien vetada la publicació dels e-mails perquè no era efectiva

Ara
2 min
Diego Torres (dreta) arriba a la Ciutat de la Justícia de Barcelona acompanyat del seu advocat, Manuel González Peeters / MANOLO GARCÍA

BarcelonaUna jutge que no mata el missatger. La magistrada del jutjat de 1a instància 46 de Barcelona, Remei Vergés, ha decidit que la prohibició de difondre els correus privats d'Iñaki Urdagarin s'ha de mantenir com a mesura cautelar només per a la font –que ella considera obvi que és el seu exsoci, Diego Torres– i no per als set mitjans de comunicació als quals s'havia vetat expressament, entre els quals hi havia 'El Mundo' i els canals de televisió de Mediaset, el grup al qual pertanyen Telecinco i Cuatro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la magistrada, si Torres fa córrer els correus no té cap sentit que set mitjans en concret –els demandats per Urdangarin en el seu moment– no puguin difondre'ls, ja que n'hi ha d'altres no ho tenen vetat. Per aquests motius, aixeca aquesta prohibició, tot i negar que es tracti d'un cas de "censura", en una interlocutòria feta pública aquest dimarts.

"No s'han concretat prou les raons per les quals s'ha de limitar el dret d'informació a aquests mitjans i no a d'altres", segons la interlocutòria. Amb aquest argument, la magistrada estima que "la mesura sol·licitada en relació amb els mitjans de comunicació demandats és incerta i ineficaç, ja que no garanteix que els correus íntims no es difonguin... Per tot això, s'ha de procedir a l'alçament de les mesures acordades pel que fa als mitjans de comunicació demandats".

En canvi, amb Diego Torres és molt més dura. Adverteix que no se'l creu: "Malgrat que ha declarat que en l'actualitat no té cap correu i que mai ha tingut intenció de publicar-los, és evident que en disposa". Per aquesta raó, "i tenint en compte que, a criteri d'aquesta jutjadora, ha quedat acreditat i és notori, per tot el que ha esdevingut en la instrucció abans esmentada, que pot accedir-hi, i en prevenció que pogués decidir filtrar-los a qualsevol mitjà de comunicació i amb això frustrar la protecció de la intimitat que es reclama en la demanda principal, no procedeix aixecar la mesura davant d'aquest codemandat", conclou.

El cas va portar fins i tot a una vista per debatre les mesures cautelars ara revisades. La demanda està pendent de judici definitiu i, mentrestant, s'apliquen aquestes mesures provisionals.

stats