UN RACÓ DE LES MUNICIPALS
Política 15/05/2019

El projecte d’una mina i un hotel de luxe divideix Isil i Alós

Dos projectes urbanístics que podrien canviar per sempre la fisonomia de l’entitat municipal descentralitzada

Maria Garcia
3 min
El projecte d’una mina i un  hotel de luxe divideix Isil i Alós

Alt ÀneuFlanquejats per la Noguera Pallaresa i situats a la frontera pirinenca del nord-oest del país, Isil i Alós són dos pobles que formen part d’un municipi molt particular: Alt Àneu. Una població creada a finals dels anys 60 i formada per un total de 8 nuclis repartits per la vall d’Àneu. Són en una zona muntanyosa i allunyada de les grans ciutats on darrerament han sorgit dos projectes urbanístics que podrien canviar per sempre la fisonomia de l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Isil i Alós: una mina i un hotel de luxe a les valls de Salau i Bonabé.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de l’EMD Isil i Alós, Sofia Isus, i la plataforma Salvem Salau van ser les veus més crítiques i opositores quan es va fer públic que l’empresa Neometal Spania volia fer perforacions per extreure tungstè i or a les valls de Bonabé i Salau. Fa mesos, la Generalitat va demanar a la companyia un estudi més exhaustiu de l’impacte ambiental i, en funció del resultat, decidirà si dona permís o no per explorar el terreny per si troba minerals. De totes maneres, tant la presidenta de l’EMD com el membre de Salvem Salau Jaume Comas han deixat clar que no pararan de lluitar fins que aturin “per sempre” el projecte. I és que, segons destaquen, la zona afectada “és un dels espais naturals més rics en biodiversitat de tot el massís pirinenc, i està protegida per la Xarxa Natura 2000 i pel PEIN; forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu i inclou reserves naturals de l’os bru i de la llúdriga”. A més, Comas, que és geòleg de professió i ha treballat més de 30 anys al Parc Nacional d’Aigüestortes, adverteix que només les prospeccions per mirar si troben minerals ja són “un perill” i “poden tenir conseqüències nefastes en el medi ambient”. “Amb les prospeccions i l’extracció de minerals hi ha diferents químics tòxics, com l’arsènic, que es filtren a l’aigua i contaminen aqüífers, plantes i animals”, alerta el geòleg. La presidenta de l’EMD afegeix: “I aquests tòxics acabarien al riu Noguera Pallaresa, que els escamparia per mig país, fins al delta de l’Ebre”. El projecte de mineria es troba en la mateixa fase que l’hotel de luxe que l’empresa Life Explorer vol construir a la vall de Bonabé, que està pendent que la companyia entregui l’avaluacióambiental perquè es pugui prendre una decisió. Una possible construcció que també ha despertat les queixes de la plataforma i de l’EMD perquè la zona està protegida per diverses normatives i, a més, s’hauria d’urbanitzar perquè no hi ha carretera ni xarxa elèctrica. Els dos projectes han despertat posicions contraposades entre els veïns que s’han acabat traduint en les dues llistes electorals que es presenten el 26-M: Impuls Isil i Alós -contraris- i Junts per Isil i Alós -favorables-.

Al ser una entitat municipal descentralitzada, els veïns d’aquests dos pobles emeten dos vots a cada elecció municipal. Per una banda, trien el president de l’EMD i, per l’altra, trien el partit que volen que governi a l’Ajuntament d’Alt Àneu, del qual depenen. El govern que regirà les dues poblacions estarà format per un president -el que trien els ciutadans directament- i per dos vocals que surten de les llistes més votades a l’Ajuntament. Després de vuit anys de presidenta, Sofia Isus ha decidit no repetir la pròxima legislatura, cosa que ha provocat que dos grups de veïns fessin el pas per presentar-se. Dues opcions polítiques que tenen posicions semblants en temes com l’envelliment de la població i l’habitatge, però que, en canvi, són antagòniques respecte als projectes urbanístics.

La candidata de Junts, Francisca Ariño, aposta perquè s’executin: “Els dos pobles s’estan morint, gairebé no hi ha joves i aviat no quedarà res. I crearien llocs de treball, atraurien nous veïns i dinamitzarien econòmicament la zona”. Per contra, el substitut del candidat d’Impuls, Òscar Vidal, creu que “no pot ser que vinguin grans empreses a explotar el territori sense que en tregui cap profit, i sense que tinguin cap consideració”. “I els llocs de treball, de quina qualitat serien? Nosaltres apostem per empreses petites i familiars que aportin al poble”, comenta.

Dues postures molt diferents que marcaran el futur del poble, i entre les quals hauran de triar el centenar d’habitants d’Isil i Alós que estan cridats a votar el pròxim 26 de maig.

Municipi: Isil i Alós

Comarca: Pallars Sobirà

Habitants: 104

Alcalde: Sofia Isús

Ple municipal: IAA (2), Fem Municipi (1)

stats