Política 21/03/2014

"Puc prometre i prometo": Adolfo Suárez, en 6 vídeos

La primera aparició pública la va fer l'any 1976 des de casa seva i la darrera en un míting de suport al seu fill l'any 2003 com a candidat del PP

Ara
2 min

BarcelonaEl juliol de 1976, Suárez va acceptar l'encàrrec que li va fer el rei Joan Carles perquè formés un govern i desmuntés les estructures franquistes. Als seus 43 anys, era prou desconegut per la majoria de ciutadans. La seva primera compareixença com a president la va fer des de casa seva en un vídeo que ja forma part de la història.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 13 de juny de 1977, Suárez va pronunciar algunes de les seves frases més emblemàtiques. A falta de poques hores perquès se celebressin les primeres eleccions després de la dictadura, l'aleshores candidat a president del govern espanyol va entonar a TVE el seu mític "puc prometre i prometo". És una de les compareixences més cèlebres de l'expresident.

El 3 de març de 1979, Suárez va guanyar per segona vegada les eleccions generals. Les dificultats polítiques, socials i econòmiques van marcar el mandat i van agreujar les tensions internes de la mateixa UCD. Fins al punt que el 29 de gener de 1981 Suárez va anunciar la seva dimissió com a president del govern. "Jo no vull que el sistema democràtic de convivència sigui, una vegada més, un parèntesi en la història d'Espanya", va argumentar en una compareixença que va ser seguida amb expectació pels ciutadans.

Poc després de la seva dimissió, Suárez va crear amb altres exdirigents d'UCD el partit Centre Democràtic i Social (CDS), pel qual va ser escollit diputat per Madrid el 28 d'octubre de 1982. Va revalidar l'escó el 1986 i el 1989, però finalment l'any 1991 va dimitir com a president del CDS pels mals resultats que va obtenir el partit a les municipals i va abandonar definitivament la política. A continuació, un míting de Suárez com a líder del CDS a Lleó.

L'última aparició pública de Suárez va ser el 2 de maig del 2003 en un acte a Albacete en què va donar suport a la candidatura pel PP del seu fill Adolfo Suárez Illana a la presidència de Castella-la Manxa. Afectat ja per problemes de salut, va perdre el fil conductor del discurs. "M'he fet un embolic i vull acabar ràpid", va assegurar.

L'última intervenció pública de Suárez, l'any 2003

Podeu veure el vídeo en aquest 'link'.

L'any 2008, el rei i la reina van visitar Suárez al seu domicili per lliurar-li el collar de l'orde insigne del Toisó d'Or, l'ordre dinàstica de més prestigi. A l'expresident se'l va poder veure en un vídeo d'esquena.

stats