Política 25/03/2020

La crisi causada pel coronavirus no afecta les perspectives electorals del PSOE

Creix un punt en estimació de vot, fins al 31,9%, segons el CIS, mentre que Podem va de baixa

Aleix Moldes
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, a la Moncloa.

BarcelonaÉs molt d'hora per valorar si la gestió de la crisi sanitària que està fent el govern espanyol tindrà algun efecte sobre les perspectives electorals dels dos socis de govern o sobre els partits de l'oposició. De moment, el baròmetre del Centre d'Estudis Sociològics (CIS) del mes de març apunta que al PSOE la demoscòpia li continua somrient: puja un punt respecte al febrer i s'enfila fins al 31,9% en estimació de vot. La situació és la inversa per a Podem, que baixa set dècimes, fins al 12,9%. Ara bé, cal remarcar que l'enquesta, elaborada entre l'1 i el 13 de març, no té en compte la declaració de l'estat d'alarma –que es va acordar el 14 de març– ni les mesures més restrictives que s'han pres des d'aleshores.

El PP talla la dinàmica negativa dels últims baròmetres i remunta set dècimes, fins al 19,6%, encara molt lluny de les xifres socialistes. Qui més puja és Vox, gairebé un punt i mig, fins al 14,8%, i es consolida en la tercera posició, mentre que Cs torna a retrocedir més d'un punt i es col·loca amb el 7,2% del suport.

WEBok-CIS2-març-2020

A Catalunya, ERC (2,4%) dobla en suports JxCat (1,2%) malgrat que totes dues formacions en perden. Els republicans cauen nou dècimes en estimació de vot i els postconvergents en perden sis. Pel que fa a la CUP, també perd cinc dècimes fins a situar-se en el 0,5% del total de vot estatal. El cas dels tres partits independentistes és curiós perquè són els únics en tota l'enquesta als quals perjudica la cuina del CIS. De fet, en intenció directa de vot –la resposta espontània dels enquestats–, tant ERC com JxCat mantenen els resultats del baròmetre del mes de febrer i la CUP només perd dues dècimes.

L'enquesta pronostica que el PNB aconseguiria un 1,5% dels suports totals si es fessin avui les eleccions i EH Bildu i Més País obtindtrien l'1,2% dels vots. Completen la llista el Pacma, també amb l'1,2%; el BNG amb el 0,6%; Navarra Suma i Coalició Canària, amb el 0,4%; i Terol Existeix i el Partit Regionalista Càntabre, amb el 0,1% dels vots. En cap dels casos es garanteix la presència al Congrés de Diputats perquè el CIS no fa una estimació dels escons que ocuparien.

Sense alternativa

En general, la valoració de l'acció del govern del PSOE i Unides Podem durant aquests últims dos mesos és considerada bona o molt bona pel 22,8% de la ciutadania, regular pel 34,2% i dolenta o molt dolenta pel 33%. L'atur i l'economia són els dos principals problemes, i la sanitat se situa en el tercer lloc.

Ara bé, les alternatives no sedueixen els espanyols. La majoria opinen que un govern encapçalat pel PP, un per Cs, un per Vox o un de conjunt entre les tres dretes seria pitjor que l'actual. Els populars, tot sols, són els que obtenen un grau més alt de confiança entre els partits de l'oposició, tot i que només el 17% dels enquestats consideren que ho farien millor que l'actual coalició de govern.

Pedro Sánchez, el més ben valorat tot i no transmetre confiança

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, continua sent el líder estatal més ben valorat i, com és habitual, no hi ha ningú que arribi a l'aprovat. Sánchez és qui més s'hi acosta amb una nota mitjana del 4,4. Ara bé, la ciutadania no hi confia gaire. Al 68,5% dels espanyols els genera "poca o cap" confiança i només hi ha un 27,3% que afirmen confiar-hi "molt o bastant". I, tot i això, són millors notícies que les que li arriben al president del PP, Pablo Casado, en qui no confien el 80% dels espanyols.

Entre els ministres, l'únic que obté més bona nota que el president és el de Ciència, Pedro Duque, amb un 4,6. I entre els pocs que superen el 4 hi ha el de Sanitat, Salvador Illa, principal protagonista de la gestió de la crisi sanitària durant les últimes setmanes.

Pel que fa als líders polítics, el vicepresident Pablo Iglesias comparteix la segona posició amb el cap de l'oposició, Pablo Casado, tots dos amb un 3,5. També se situen en xifres semblants el coordinador general d'IU i ministre de Consum, Alberto Garzón (3,4), la presidenta de Cs, Inés Arrimadas (3,3), i el líder de Més País, Íñigo Errejón (3,3). Tanca la llista el líder de Vox, Santiago Abascal (2,3), l'únic del rànquing que de moment ha donat positiu per coronavirus.

stats