EL CONFLICTE BASC
Política 07/01/2011

La proximitat de les eleccions municipals pot influir en la fi de la violència d'ETA, segons 'The Economist'

El setmanari britànic analitza els moviments d'ETA i assegura que l'esquerra abertzale està "desesperada" per "tornar a la política"

Redacció
1 min

BarcelonaThe Economist creu que les properes eleccions municipals del maig poden convertir-se en un punt d'inflexió per al futur d'ETA. "O ETA abandona la violència aleshores, o un gran nombre de separatistes bascos radicals podrien estar temptats a abandonar-la a ella", assegura un article del setmanari aquest divendres. El rotatiu argumenta que l'esquerra abertzale està "desesperada per tornar a la política" després de la il·legalització de Batasuna. Segons el setmanari britànic, els partits majoritaris espanyols "no tenen gaire influència en les accions d'ETA" i els darrers moviments cap a un procés de pau "estan més vinculats a les divisions" dins de l'organització que "a les pressions des de fora".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article, titulat "A punt per a una pau nerviosa", explica que alguns presos d'ETA també han demanat que el grup abandoni les armes. El setmanari The Economist considera que la voluntat "d'exercir pes polític en favor del 10% o més de votants bascos" que donen suport a l'esquerra abertzale pot ser determinant en la fi de la violència d'ETA. La proximitat de les eleccions municipals, previstes pel 22 de maig, podria accelerar el procés.

The Economist va un pas més enllà i indica que els bascos ja no estan tan "preocupats" com en el passat per les accions d'ETA, especialment arran de la crisi econòmica i de l'anunci de l'alto el foc permanent de l'organització. Amb tot, el setmanari explora les possibilitats d'una pau duradora i alerta que "és difícil confiar" en la paraula d'ETA, ja que l'organització ha trencat altos el foc en el passat.

stats