Política 25/08/2015

El PSC s'autoinclou en el bloc del 'no' a la independència però matisa que vol reformes d'esquerres

Els socialistes elaboren una "guia" audiovisual sobre la ubicació de cada llista per al 27-S, on apareixen al costat d'Unió defensant un canvi dins d'Espanya, enfront dels "immobilistes", els independentistes i el "ni sí ni no" de Catalunya Sí que es Pot

Roger Mateos
2 min
La secretaria d'organització del PSC, Assumpta Escarp, atenent als mitjans de comunicació / ACN

BarcelonaEl PSC ha presentat aquest dimarts el nou material de campanya per a les eleccions del 27 de setembre, que inclou vídeos breus amb missatges del seu candidat a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, i una "guia" per entendre el posicionament de cada formació de cara a la cita electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la primera versió d'aquest vídeo –que els socialistes encara estan acabant de polir abans de difondre'l a través de les xarxes socials–, es desplega sobre una pissarra un esquema amb forma d'arbre per definir la ubicació de cada llista en relació a la independència. Dins del bloc del 'sí', apareix la CUP, a l'esquerra, i Junts pel Sí, sota un signe d'interrogació per descriure la indefinició ideològica de la candidatura que encapçala Raül Romeva. Dins del bloc del 'no', s'estableix una divisió entre els que rebutgen les "reformes", com PP i C's, i els que les defensen, Unió a la dreta i el PSC a l'esquerra. Finalment, a la pissarra es dibuixa un tercer bloc, els del "ni sí ni no", integrat per la confluència d'esquerres de Catalunya Sí que es Pot.

Entre el material de campanya del PSC també hi haurà vídeos curts en què Iceta exposa algun punt programàtic, sota els lemes 'Tenim solucions' i 'Per una Catalunya millor en una Espanya diferent', que apareixeran a les banderoles. En un dels vídeos, per exemple, Iceta sintetitza les seves propostes per "reduir les desigualtats" o per desfer "l'embolic" creat per "l'immobilisme de Rajoy i l'aventurisme de Mas". La solució, diu, passa per "una reforma de la Constitució en un sentit federal". "Convé canviar de govern a Catalunya i a Espanya, ni Mas ni Rajoy són capaços de trobar una solució", afegeix.

La secretària d'organització del PSC i directora de campanya dels socialistes per al 27-S, Assumpta Escarp, ha puntualitzat que aquest esquema no implica que els socialistes pensin fer pinya amb Unió per reformar Espanya, perquè els democristians estan "a la dreta" i han format part del govern de Mas que ha aplicat "retallades" socials. Escarp ni tan sols subscriu la proposta de Josep Antoni Duran i Lleida d'incloure a la Constitució una disposició específica per singularitzar Catalunya. A parer seu, és una "proposta molt conjuntural". "L'encaix no es resol amb una disposició així. Nosaltres plantegem una reforma molt més profunda, no només amb un encaix territorial, sinó també amb el blindatge de drets socials i un aprofundiment democràtic", ha indicat.

Dard a Junts pel Sí per "amagar-se"

Escarp ha acusat Junts pel Sí d'"amagar-se" darrere d'un programa "de mínims" en què no es concreta el "full de ruta" d'un futur govern presidit per Artur Mas. Això delata, segons Escarp, la "gran incapacitat per governar" de la gent que compon la candidatura de Junts pel Sí.

Pedro Sánchez, en campanya

D'altra banda, fonts socialistes han avançat que compten amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per a la campanya del 27-S. Se l'espera en l'arrencada de la campanya, en la Festa de la Rosa que celebrarà el PSC el 20 de setembre i en l'acte central a Barcelona.

stats