Política 28/10/2013

El PSC alerta Rajoy que seria “contraproduent” limitar-se a tombar la consulta als tribunals

Els socialistes s'obren a sumar-se a un front català per traslladar al Congrés la petició d'un referèndum

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl portaveu del PSC, Jaume Collboni, s'ha mostrat aquest dilluns "inquiet" per les "velades amenaces" del PP davant la possibilitat que des de Catalunya s'anunciï abans de final d'any la data i la pregunta de la consulta que es vol convocar per a l'any vinent. Collboni ha advertit el govern de Mariano Rajoy que seria "contraproduent" que la seva resposta es limités a vetar jurídicament la consulta. Al seu parer, la resposta també ha de ser "política" per trobar un millor encaix per a Catalunya dins l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, hagi anunciat que instarà Rajoy a "prendre mesures" quan s'acordi a Catalunya la data i la pregunta de la consulta, Collboni ha demanat "molta prudència" als dirigents del PP, perquè "només amb respostes jurídiques" el xoc entre Catalunya i Espanya "es podria complicar". Creu necessari bastir "ponts" per trobar vies d'acord.

Per Collboni, representa "un pas" positiu el fet que el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, s'hagi pronunciat a favor d'una reforma constitucional. Tot i reconèixer que els seus plantejaments "deuen estar als antípodes" dels que defensa el PSC, ha destacat que hi hagi dirigents del PP que també considerin que la Constitució "no és intocable".

Possible acord sobre el marc legal

D'altra banda, Collboni s'ha mostrat obert a la possibilitat que el PSC s'acabi integrant a un front català per traslladar formalment al Congrés la petició per poder convocar un referèndum sobiranista a Catalunya. Ha exigit, però, que la fórmula es pacti "sense precipitacions" i en el marc de la comissió del dret a decidir al Parlament. Segons el portaveu del PSC, ja és "un bon senyal" que s'estiguin analitzant vies legals per consultar els catalans. "Tot el que vagi en la direcció de consulta legal i acordada tindrà el nostre suport", ha apuntat.

Pel que fa a l'encreuament de retrets entre Artur Mas i Pere Navarro aquest cap de setmana, Collboni ha valorat "positivament" el fet que el president de la Generalitat apel·li a l'esperit del diàleg i no de la "bronca", però ha justificat els atacs del primer secretari del PSC al full de ruta sobiranista del Govern i d'ERC perquè "no s'estan explicant les coses com són". Per exemple, ha ratificat que dirigents de CiU admeten "en privat" que no hi podrà haver consulta el 2014. I ha denunciat que "qui marca el ritme i l'estratègia" en el procés és ERC. En tot cas, en la reunió de divendres passat de Mas amb Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba veu un "punt d'inflexió" en favor del diàleg.

"Moderats" amb càstig a les enquestes

Collboni –que no ha volgut contestar a les crítiques de Montserrat Tura a la direcció del PSC i s'ha limitat a expressar la seva "tristesa" pel fet que abandoni el consell nacional del partit– s'ha referit també a l'última enquesta d''El Periódico', en què el PSC segueix caient, però també ho fa CiU, mentre que ERC i C's van a l'alça. El sondeig, al seu parer, demostra una polarització política "molt forta" que fa que els "moderats" no puguin mobilitzar prou el seu electorat i encamina el país cap a un "greu problema de governabilitat".

stats