Política 14/11/2013

Advertiment del PSC als crítics: no seguir la postura de la direcció sobre la consulta tindrà “conseqüències”

Marina Geli, Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Jordi del Rio es reuniran aquest divendres amb el líder del PSC, dos dies abans del consell nacional extraordinari que ha de "clarificar" la postura del partit sobre la consulta

Agències
3 min

BarcelonaEl líder del PSC, Pere Navarro, es reuneix aquest divendres amb representants del sector crític, membres de l'ala catalanista del partit, amb la intenció de "preparar" el consell nacional extraordinari convocat per a aquest diumenge, l'objectiu del qual és "clarificar" la postura del partit sobre la consulta. Oficialment, el PSC està a favor de la consulta sobre el futur de Catalunya, però aquesta postura és només teòrica; en la pràctica, el partit s'ha despenjat de la consulta, amb l'argument que aquesta ha de ser acordada amb el govern espanyol, un extrem impossible davant la negativa del PP i fins i tot del PSOE. Aquest 'sí' teòric però 'no' pràctic ha molestat el sector catalanista del partit, clarament distanciat de la postura de Navarro. Des de la direcció s'adverteix, però, que les discrepàncies estratègiques que hi pugui haver al partit no s'han de traslladar a les votacions del grup parlamentari, ja que això tindria "conseqüències".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Passió espanyola

L'última conferència política del PSOE, amb Navarro emocionat pels aplaudiments dels assistents en una trobada en què es va reclamar al PSC que treballi per la reforma de la Constitució però no pel dret a decidir, i amb el líder afirmant que el PSC "comparteix amb el PSOE la passió per Espanya", ha sigut la gota que ha fet vessar el got de molts membres del sector crític. Tal com va avançar l'ARA, el gir del PSC, apartant-se del consens catalanista de la cambra, representat per CiU, ERC, ICV i CUP, i compartint en la pràctica la postura de PP i C's, amenaça de trencar no només la direcció sinó també el grup parlamentari.

Incompliment del programa electoral

Els dirigents crítics del PSC avisen Pere Navarro que el partit no pot anar en contra de la defensa del dret a decidir, sobretot després d'haver-lo defensat en el programa electoral. I encara menys renunciar a formar part d'un front comú català a Madrid que l'únic que pretén fer és reivindicar la consulta a través d'una via legal: invocar l'article 150.2 de la Constitució per demanar el traspàs de la competència per organitzar un referèndum a Catalunya. Els díscols no estan disposats, com vol Navarro, a votar en contra d'aquesta proposta, que arribarà a principis de desembre al ple del Parlament. Alerten que actuaran amb "coherència" si el partit no rectifica, i en alguns casos estan disposats a ser conseqüents encara que això impliqui mesures dràstiques.

Reunió "interna"

En aquest context de distanciament i malestar, el PSC ha convocat un consell nacional extraordinari per a aquest diumenge. La intenció és buscar l'aval del partit a la decisió de despenjar-se del procés de la consulta i evidenciar així que els dirigents crítics que no hi estan d'acord són una minoria. Ho ha anunciat el secretari d'acció política dels socialistes, Antonio Balmón, en una entrevista aquest dijous La Xarxa. Dos dies abans, però, el líder del PSC es reunirà amb Marina Geli, Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Jordi del Rio. Des del PSC s'insisteix que la reunió estava prevista fa ja 15 dies, i s'emmarca dins dels contactes amb dirigents crítics que Navarro va anunciar a finals del mes d'agost. Insisteixen, doncs, que la reunió no té res a veure amb la preparació d'una estratègia de cara a diumenge.

"Conseqüències"

Fonts de la direcció del partit han avançat que en el consell nacional de diumenge es votarà una resolució sobre l'estratègia que ha de seguir el partit al voltant de la consulta. L'objectiu és "clarificar" la posició del partit, per tal d'impedir donar una imatge de divisió al Parlament, amb alguns diputats votant en contra de la postura oficial. "Això no és una votació al Congrés, on hi ha dos partits (PSOE i PSC). Nosaltres som un únic partit", han assenyalat fonts socialistes, que creuen que les discrepàncies estratègiques que hi pugui haver al partit no s'han de traslladar a les votacions del grup parlamentari, ja que això comportaria "conseqüències".

Ibarretxe 2

A l'espera que es defineixi la resolució de diumenge, les fonts consultades han avançat que anirà en la línia de l'argumentari d'onze punts que va transcendir dijous, segons el qual el PSC creu que l'estratègia de CiU, ERC, ICV i la CUP de demanar al Congrés el traspàs dels referèndums per celebrar una consulta, sense un pacte previ amb l'Estat, significarà "enterrar la possibilitat del diàleg" i, "tal com desitgen el PP i Ciutadans", convertirà l'aspiració en un "Pla Ibarretxe 2".

stats