La legislatura catalana
Política 28/11/2022

El PSC i Junts collen Aragonès perquè triï soci per als pressupostos

Junqueras carrega contra l'"egoisme" del partit de Borràs

3 min
El president Aragonès i el líder del PSC, Salvador Illa, aquest dimecres.

BertomeuSi vol tenir pressupostos per al 2023, Pere Aragonès s'haurà de mullar i assenyalar clarament qui vol que siguin els seus socis. Aquesta és l'advertència que han enviat aquests dilluns al president de la Generalitat tant Junts com el PSC. Mentrestant, el partit d'Aragonès, Esquerra, no es dona per al·ludit i busca "accelerar les negociacions" per intentar aconseguir un "principi d'acord" a finals de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de principis de mes el Govern manté negociacions a tres bandes pels comptes que inclouen els comuns, Junts i el PSC. Malgrat això, veure una foto d'un acord de pressupostos entre el Govern i aquests tres partits no serà possible. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha exigit aquest dilluns al Govern que esculli entre ells o el PSC: "No farem de comparsa". L'elecció, per al president, no és fàcil. Si pogués triar sense condicionants, escolliria Junts, però intueix que el partit de Laura Borràs no té ganes reals d'arribar a un pacte, així que fins ara ha mantingut el PSC a la recambra.

Però els socialistes ja fa dies que estan molestos per ser el pla B del president, així que aquest dilluns el líder del partit, Salvador Illa, ha reclamat a Aragonès que digui clarament si compta amb el PSC per negociar els comptes. "Que el president s'aclareixi d'una vegada. Si realment vol que el PSC contribueixi a fer que hi hagi uns pressupostos, li demano que ho digui explícitament", ha dit. En definitiva, una pinça entre els dos partits perquè el president defineixi clarament el perímetre de les seves aliances.

Però ni el Govern ni Esquerra donen símptomes de voler fer encara aquesta tria. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha dit aquest dilluns que volen "majories àmplies". El president del partit, Oriol Junqueras, ha apel·lat a la "generositat i responsabilitat" de tots els partits, sense posar noms i cognoms. L'únic que queda clar és que Junqueras ha deixat definitivament enrere el veto que posava sobre el PSC a principis d'octubre, quan el govern en solitari d'ERC va començar a caminar. Ara la prioritat és tenir comptes, i ja fa temps que no es flirteja amb la idea que amb una pròrroga pressupostària no passaria res. Tot i que ni el partit ni el Govern ho verbalitzen, la pròrroga deixaria l'executiu en una posició de debilitat al Parlament i, probablement, als ulls de la societat catalana.

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, aquest dilluns.

Però les advertències no només van a càrrec de l'oposició. Junqueras també ha donat mostres que, pel fet d'haver de buscar suports pels comptes, no s'estalviarà les crítiques. Davant del consell nacional del partit ha carregat contra "el partidisme, el tacticisme, el curtterminisme i la miopia" d'alguns partits que els converteix en "egoistes". Partits que no se sumen a la reforma del Codi Penal per derogar la sedició o als pressupostos per tapar les seves "dificultats" internes. No ha dit la paraula Junts, però no ha semblat que fes falta.

Reunions amb els comuns

Mentre segueix la fredor amb el PSC i Junts, en l'únic front que avança el Govern és en les converses amb els comuns. No té el vot garantit del partit de Jéssica Albiach, però s'hi reuneix recurrentment. Segons fonts coneixedores, aquesta tarda hi ha hagut una trobada per parlar de mobilitat. Que avancin els contactes amb aquest partit no és garantia de res, ja que si vol tenir comptes haurà de sumar també el PSC o Junts.

stats