Política 17/06/2020

El PSOE amplia lleugerament la distància amb el PP i Vox els menja terreny als populars en l'últim baròmetre del CIS

L'organisme suprimeix la pregunta sobre la valoració de la gestió de la crisi per part de la Moncloa

Aleix Moldes
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Senat.

BarcelonaInstal·lat per sobre del 30% de l'estimació de vot, el PSOE fa mesos que manté una àmplia diferència amb els seus competidors en el baròmetre que actualitza mensualment el Centre d'Estudis Sociològics (CIS). Aquest dimecres s'ha fet públic el del mes de juny, en què els socialistes (31,2%) consoliden la distància amb el PP, que amb el 20% dels vots retrocedeix lleugerament respecte al mes de maig (20,3%). La tendència dels populars a la baixa no és nova, però sí la coincidència amb la recuperació de Vox, que en l'últim baròmetre perdia gairebé dos punts en l'estimació de vot i ara en recupera més d'un per situar-se amb el 12,5%, menjant-li terreny al PP.

El PSOE amplia lleugerament la distància amb el PP i Vox li menja terreny als populars en l'últim baròmetre del CIS

Ciutadans, en canvi, no consolida la recuperació que s'apuntava el mes passat i torna a caure un punt, fins al 9,4%. De fet, els resultats del partit taronja són els que més estan fluctuant, ja que a l'abril se situava en el 7,6%. El suport a les últimes pròrrogues de l'estat d'alarma, en tot cas, els situa a l'entorn del 10% dels suports, superant el 6,8% que va obtenir el seu antic líder, Albert Rivera, en els comicis del 10 de novembre del 2019. ERC, amb un 2,6%, també retrocedeix unes dècimes respecte al baròmetre del maig, però manté una àmplia distància amb JxCat (1,2%) i la CUP (0,7%).

Per la seva banda, Unides Podem continua en la quarta posició i obtindria l'11,4% dels sufragis segons la cuina del CIS. Una xifra pràcticament calcada a la del mes passat (11,5%) i encara per sota del 12,8% que va obtenir el 10-N. De fet, segons la demoscòpia de l'organisme que dirigeix José Félix Tezanos, el PSOE i Ciutadans són els dos únics partits que millorarien avui els resultats de les últimes eleccions generals.

Sense valoració de la gestió del govern durant el covid-19

Una de les sorpreses d'aquest estudi arriba en les preguntes formulades. Més aviat en les que no s'han formulat aquest mes de juny. Desapareix, per exemple, la que demanava als ciutadans una valoració sobre la gestió que el govern espanyol està fent de la crisi sanitària. La qüestió, que sí va aparèixer tant en el baròmetre de l'abril com en el del maig, apuntava que els que confiaven molt o bastant en l'executiu eren menys que els que hi confiaven poc o gens. L'última dada del maig, pitjor que la de l'abril, era del 48,6% de desconfiança, davant un 46%.

En canvi, sí que pregunta per l'actuació concreta dels líders polítics durant la crisi del covid-19, comparant el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, amb els principals dirigents de la resta de partits estatals. En aquesta comparativa, Sánchez surt millor puntuat, amb una nota mitjana del 4,9, fins i tot superior al 4,7 que obté quan no només es pregunta per l'actuació durant l'impacte del coronavirus. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, és segona amb un 3,9 i la segueix el vicepresident del govern i secretari general d'Unides Podem, Pablo Iglesias, amb un 3,7. Els dos líders que en surten pitjor parats són precisament els dos que més s'han oposat a la gestió de Sánchez: el del PP, Pablo Casado, rep un 3,4 de nota mitjana i el de Vox, Santiago Abascal, un 2,3.

Tot i aquestes dades, els espanyols continuen confiant més aviat poc en Pedro Sánchez. El 63,7% dels enquestats respon que hi confia "poc o gens" i el 33,6% "molt o bastant". Resultats, en tot cas, millors que els del cap de l'oposició, en qui no confien el 84,3% de les persones que han participat en l'enquesta.

Urkullu i Feijóo, els favorits a Euskadi i Galícia

A falta de menys d'un mes per a les eleccions gallegues i basques, el baròmetre d'aquest mes de juny ha incorporat una part específica sobre aquests comicis. Sense aplicar-li la cuina a les dades, el PP a Galícia i el PNB a Euskadi són els dos partits que dominen clarament en intenció directa de vot, confirmant la tendència que ja apunten altres enquestes d'un i altre territori. Pel que fa als candidats, Iñigo Urkullu és el preferit pels ciutadans per repetir com a lehendakari. El 50,6% dels bascos el preferiria a la resta, amb Maddalen Iriarte, la candidata d'EH Bildu, en segona posició amb un 8% i Idoia Mendia, la candidata socialista, tercera amb un 5,8%. Urkullu també és el millor valorat i aconsegueix un 6,1 en una nota d'entre 0 i 10. Iriarte i Mendia són precisament les altres dues líders polítiques que aproven, totes dues amb un 5.

En el cas gallec, la història es repeteix però amb un altre protagonista. Un 53,1% dels gallecs prefereix tornar a veure Alberto Núñez Feijóo de president de la Xunta i, a molta distància, se situen els candidats del BNG, Ana Pontón (12,5%), i del Partit Socialista, Gonzalo Caballero (12,3%). Com Urkullu, Feijóo rep un 6,1 de nota mitjana i deixa Pontón (5) i Caballero (4,9) al darrere.

stats