Llengua
Política 02/11/2022

El PSOE es desmarca al Senat de l'oficialitat del català a Europa

Els socialistes s'alien amb el PP per rebutjar una moció de Junts a la cambra alta

ARA
2 min
Banderes de la Unió Europea

MadridEl PSOE ha impedit aquest dimecres al Senat que el govern espanyol demani que el català, el basc i el gallec siguin llengües oficials a la Unió Europea. Els socialistes s'han aliat amb el PP per rebutjar una moció de Junts que havia presentat a la comissió d'afers exteriors de la cambra alta. La iniciativa només ha rebut el suport d'ERC, el PNB i EH Bildu, mentre que el PSOE s'ha abstingut i el PP i Vox hi han votat en contra. Tot plegat arriba pocs mesos després que el govern espanyol es comprometés a demanar al Parlament Europeu poder utilitzar el català en els plens de l'Eurocambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un compromís que va néixer de l'última reunió de la taula de diàleg del mes de juliol entre la Moncloa i la Generalitat –la promesa no incloïa demanar que el català fos llengua oficial a Europa–. De fet, aquest mes de setembre l'executiu espanyol ja va demanar per carta oficialment a la mesa de l'Eurocambra que tornés a debatre l'ús del català en els plens de la institució. Una qüestió que ja es va abordar al Parlament Europeu l'any 2006 i que va acabar amb el cop de porta de la mesa. Sense que el català sigui llengua oficial, l'Eurocambra podria decidir que es pogués fer servir als plens si hi ha prou majoria a la mesa que ho avala. Ara bé, si el català entrés dins la llista de llengües oficials de la Unió Europea, llavors el seu ús al Parlament Europeu seria automàtic.

Sigui com sigui, de moment la mesa de l'Eurocambra no ha obert aquest debat, tot i la petició del govern espanyol. Per això, el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha pressionat els socialistes i els ha recordat que es van comprometre a "impulsar el català" en institucions com el Parlament Europeu i també al Senat –per ara tampoc hi ha avenços perquè l'ús del català es pugui ampliar a la cambra alta–. "Els hi fem mocions perquè s'animin, que els veiem molt aturadets", ha deixat anar Cleries. En canvi, des de les files socialistes, el senador Santiago José Castellà ha lamentat que Junts "faci del català un joc electoral, un refugi on atrinxerar-se identitàriament", i ha posat en relleu "l'aportació a la riquesa d'Europa" que fa la llengua catalana. Castellà ha afirmat que el català serà llengua oficial a Europa "si les forces catalanes anem juntes construint els consensos i les complicitats necessàries" i, en aquest sentit, ha demanat a Junts que se "sumi" a la taula de diàleg.

stats