Política 22/10/2012

Rubalcaba, reunit amb la cúpula del PSOE l'endemà de la davallada a Euskadi i Galícia

Els socialistes perden 9 diputats a Euskadi i 7 a Galícia

Ara
2 min
El secretari d'organització del PSOE, Óscar López, ahir a Ferraz.

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, està reunit aquest matí amb la comissió permanent del partit per analitzar els resultats de les eleccions basques i gallegues, que han suposat un fort retrocés per als socialistes. Al País Basc, el PSE ha perdut 9 diputats, i a Galícia, el PSdeG, 7. Ahir a la nit, Rubalcaba va felicitar els dos candidats socialistes, Pachi Vázquez, a Galícia, i Patxi López, a Euskadi, a través del Twitter. La permanent del partit és el nucli dur del PSOE i està formada pels membres de la direcció que són secretaris d'àrea. No en són membres ni Patxi López ni Pachi Vázquez. Rubalcaba no té previst reunir l'executiva en ple fins al dilluns que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Has fet un magnífic treball, @patxilopez. Una abraçada molt gran per a tu i per a tots els companys del PSE-PSOE. RbCb", ha dit Rubalcaba. A Vázquez, Rubalcaba li agraeix el seu esforç, en un missatge en què també envia una "forta abraçada a tots els companys i companyes de Galícia".

Les eleccions d'Andalusia del març –on el PSOE va caure però va poder seguir governant– van consolidar Rubalcaba quan no feia ni un mes i mig que era al capdavant de la secretaria general. I això que José Antonio Griñán havia fet costat a Carme Chacón. Ara, en canvi, els resultats dels comicis gallecs i bascos han estat com una galleda d'aigua freda a la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid. No hi ha dubte que les caigudes a Euskadi i Galícia suposen un vot de càstig als socialistes i un senyal clar de desconfiança cap a la seva gestió.

El seu secretari d'organització, Óscar López, va dir ahir que el resultat és "dolent", que cal reflexionar "amb serenitat però sense excusa", però va considerar que seria "un greu error" si Rajoy se sent avalat per les urnes.

El diputat Eduardo Madina ha admès aquest dilluns a la cadena SER que "la marca PSOE ha tingut un mal resultat", i ha afegit que cal fer "una lectura a fons perquè la crisi està canviant les polítiques".

La reacció del sector crític

Caldrà estar molt atents en els pròxims dies a les reaccions que es puguin produir en el si del PSOE, especialment del sector més pròxim a Chacón, marginat de la direcció del partit d'ençà de la seva derrota al Congrés del febrer a Sevilla. López va descartar que Rubalcaba es plantegés dimitir, però a les xarxes socials, representants del PSOE com l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza o l'exministra María Antonia Trujillo van advocar per un debat sobre el lideratge dels socialistes. Potser per evitar una imatge de desunió, avui no es reunirà, com és habitual després d'uns comicis, l'executiva federal del PSOE, sinó que ho farà la comissió permanent, de què forma part només el nucli dur de la direcció, pròxim a Rubalcaba.

stats