Política 13/07/2013

El PSOE veta el nou protocol de relacions que pretenia el PSC

Els socialistes catalans volien tenir veu pròpia i poder votar diferent al Congrés. A canvi, aproven un comitè permanent de coordinació que regularà les relacions entre els dos partits

M. Eugènia Quetglas
2 min
Pere Navarro darrera Carme Chacón durant la reunió del comitè federal del PSOE

MadridEl PSOE i el PSC han aprovat la creació d'un comitè permanent de coordinació política davant la negativa d'alguns 'barons' socialistes a aprovar un nou protocol de relacions al comitè federal d'aquest dissabte. És una comissió d'enllaç entre els dos partits que tractarà les qüestions espinoses entre els dos partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons consta al document aprovat, "aquest òrgan vetllarà pel compliment del conjunt dels acords establerts entre el PSOE i el PSC". En aquest escrit també s'estableix "l'elaboració d'un document general d'actuació i articulació parlamentària que resolgui les discrepàncies que puguin sorgir en aquest àmbit".

Les pressions dels 'barons' socialistes per frenar la possibilitat que els catalans puguin votar diferent al Congrés han estat tan fortes que, combinades amb els moviments del PSC per emportar-se el peix al cove, han donat aquesta solució alternativa.

La número dos del PSOE, Elena Valenciano, i el secretari d'acció política del PSC, Antoni Balmón, s'han esforçat per trobar una sortida a aquesta nova crisi orgànica entre els dos partits.

El darrer que ha fet el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, abans de prendre la paraula al comitè territorial, es reunir-se amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per intentar desbloquejar la situació.

Prèviament, Navarro ha pres un cafè amb el president d'Andalusia, José Antonio Griñán, que, segons fonts coneixedores de l'encontre, li ha mostrat el suport de la seva federació. No obstant això, la seva mà dreta, Susana Díaz, a l'entrada de la reunió ha assegurat que "sota cap concepte" el PSOE andalús està disposat a acceptar un vot diferenciat del PSC al Congrés.

Les federacions de Madrid i Extremadura són les que posen més obstacles a les pretensions catalanes, especialment el 'baró' extremeny, Guillermo Fernández Vara, que considera que si s'admet que hi hagi votació diferenciada, suposarà acceptar que "el PSOE no existeix a Catalunya".

El darrer que ha fet Rubalcaba, abans de prendre la paraula al comitè territorial, ha estat reunir-se amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per intentar desbloquejar la situació. Així i tot, l'executiva socialista encara no sap si plantejarà la votació del protocol. Resta a l'espera de prendre la temperatura al comitè en funció de les intervencions que hi hagi al conclave entre congressos socialistes. Si calcula que aconseguirà ratificar-ho, ho sotmetrà a votació, si no, no. Es limitaran a plantejar l'alternativa de la comissió de coordinació parlamentària.

stats