Política 26/02/2013

El PSOE no sancionarà els diputats díscols del PSC al Congrés

Rubalcaba critica el vot dels socialistes catalans però el troba "coherent"

Ara / Efe
2 min
Rubalcaba, en l'esmorzar d'Europa Press / EFE

MadridEl grup parlamentari del PSOE al Congrés no sancionarà els diputats del PSC que aquesta nit trenquin la disciplina de vot per donar suport a la proposta de resolució de CiU i ICV en defensa del dret a decidir de Catalunya. La portaveu del grup, Soraya Rodríguez, ha explicat als passadissos del Congrés que es tracta d'una "decisió política" en el marc de la revisió de la relació entre els dos partits, tal com ha anunciat aquest matí el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Soraya Rodríguez s'ha mostrat convençuda que el vot d'avui no desembocarà en una "ruptura". Pere Navarro va anunciar ahir el vot a favor de la proposta de resolució que defensa un referèndum d'autodeterminació negociat amb Madrid.

Rubalcaba critica la decisió però la troba coherent

Aquest matí, Alfredo Pérez Rubalcaba ja havia manifestat la seva preocupació pel fet que el PSC voti per primer cop diferent del PSOE al Congrés de Diputats.

"És un tema del qual discrepem. Ells creuen que Catalunya té dret a decidir i nosaltres no, a mi em preocupa que votin diferent. El PSC no és el PSOE i el PSOE no és el PSC. Els dos som socialistes i no estem a favor de la independència", ha assegurat en la seva intervenció en un esmorzar informatiu.

Malgrat aquest rebuig, Rubalcaba ha dit que la decisió del PSC de desmarcar-se del PSOE és "coherent", perquè "votarà el que ha defensat a Catalunya". I ha acusat CiU i ICV de voler evidenciar les "diferències" entre el PSC i el PSOE perquè han variat la proposta que van fer al Parlament, que era "a favor de la independència", i ara, a parer seu, l'han modulat al Congrés simplement a favor del dret decidir per sumar-hi el PSC.

El líder socialista ha dit que es revisaran les "regles de joc" entre el PSOE i el PSC perquè els socialistes catalans no parlin d'Espanya "sense parlar amb el PSOE", i viceversa. Però ha descartat expulsar els membres del PSC de l'executiva dels socialistes espanyols. "Mantindrem la relació amb el PSC com fins ara", ha respost.

El PSC admet el "component històric important"

Francesc Vallès, coordinador dels diputats i dels senadors del PSC a Madrid, havia declarat minuts abans que no tenia por de les "represàlies" del PSOE després de la votació. En declaracions a Catalunya Ràdio, Vallès ha dit que hi votaran a favor perquè "hi ha en joc" la "coherència" del PSC –que recollia la qüestió al seu programa electoral– i "el dret a decidir de Catalunya". "Els 14 diputats al Congrés sempre hem votat el que ens ha indicat l'executiva del PSC, ens hagi agradat més o menys. I avui farem el mateix. A més, no desistirem en l'intent de convèncer el PSOE que canviï la seva postura sobre la consulta en el futur", ha dit Vallès a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

Vallès mateix ha admès el "component històric important" de la votació, tot i que ha recordat que la proposta "morirà" al Congrés, perquè la majoria absoluta del PP hi votarà en contra.

stats