El PSOE i Podem suavitzen la tensió pel conflicte a Ucraïna

El partit lila posa en valor que els socialistes apostin pel diàleg i la diplomàcia malgrat les maniobres militars

3 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, a Brussel·les

MadridUcraïna ja provoca prou tensió a Washington, Brussel·les i Moscou perquè es reprodueixi a Madrid. Després d’uns dies en què Podem ha explicitat les seves diferències al govern espanyol respecte a la posició del PSOE pel que fa al conflicte, ahir hi va haver una certa reculada. El president espanyol, Pedro Sánchez, no vol fissures que puguin debilitar-lo a escala internacional i el partit lila va respondre a les peticions de “contenció” que li van arribar per boca de la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez. El portaveu de Podem, Pablo Fernández, va deixar ahir en un segon pla la discrepància sobre l’enviament de vaixells i avions de combat al mar Negre i Bulgària i va celebrar que el PSOE aposti pel diàleg i la diplomàcia per respondre a l’amenaça de Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández ha parlat d’una “rectificació” i un “viratge” dels socialistes que ha negat taxativament el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares. “No hi ha hagut cap canvi”, ha volgut deixar clar en roda de premsa des de Brussel·les, on ha participat en una reunió amb els seus homòlegs europeus i el secretari d’estat nord-americà, Antony Blinken. Albares, que aquest dimarts compareixerà d'urgència al Congrés per explicar la posició de la Moncloa, ha subratllat que l’Aliança Atlàntica treballa en l’escenari del que ha anomenat les “quatre D”: diplomàcia, distensió, desescalada i dissuasió. Més enllà de l’agrupació dels termes per la seva lletra inicial, és exactament el mateix que Albares va manifestar divendres passat en un esmorzar informatiu. Aleshores ja va remarcar que la crisi amb Rússia s’havia de resoldre amb diàleg i posava les seves esperances en la trobada que havien de mantenir Blinken i el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov.

La polèmica es va originar dijous quan la ministra de Defensa, Margarita Robles, va anunciar l’enviament de la fragata Blas de Lezo cap a la zona en conflicte, així com de quatre caces Eurofighter. S’emmarca en tasques de suport a l’OTAN ja previstes, aprovades pel Congrés i ratificades pel consell de ministres per última vegada el 21 de desembre passat, tal com s’ha encarregat de recordar Robles els últims dies. El fet excepcional, això sí, és que va decidir avançar l’operació.

Ministres de Podem com Irene Montero i Ione Belarra van abanderar ràpidament el lema de No a la guerra per sintetitzar la seva oposició a les maniobres militars. Fonts de l’espai lila es queixen que el PSOE va arribar a “presumir” de posar armament i infraestructures militars al servei de l’OTAN per "acontentar" el president dels Estats Units, Joe Biden, i que va introduir als mitjans una mena d’ambient preguerra. Un escenari bèl·lic que, afegeixen, no és probable que succeeixi. Podem, amb tot, és conscient que en el fons no ha canviat tant el discurs del PSOE en relació amb l’aposta per la via pacífica, però sí en l'àmbit comunicatiu. Aquest dilluns Robles ha insistit que el “compromís d’Espanya amb la pau és indissoluble” i el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, ha defensat que el No a la guerra no és incompatible amb donar suport a les accions de l’OTAN. Fonts de la Moncloa reiteren que el PSOE no ha canviat el discurs i fan notar que aquests dies la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, no s’ha pronunciat.

El paper d’Iglesias i Díaz

En aquest episodi de tensió per Ucraïna destaquen els papers dispars que han mantingut l’actual líder d’Unides Podem al govern i el seu antecessor, Pablo Iglesias. Díaz no va alimentar públicament les discrepàncies dels liles amb el PSOE, però sí que ha mantingut “negociacions” amb Sánchez, segons el seu entorn, que no vol revelar-ne el contingut. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, també ha tingut contacte amb el titular de Presidència, Félix Bolaños. Ara bé, el marge d’intervenció d’Unides Podem és molt limitat. “L’acció exterior la marca el president”, ha insistit Albares aquest dilluns.

Iglesias, en canvi, ha jugat un rol bel·ligerant i dissabte va acusar Robles de tenir “fulgor militarista”. L’exlíder de Podem va ser dels primers a respondre a l’anunci de la ministra de Defensa dijous passat i va desencadenar l’onada de reaccions de dirigents del partit. Per això Isabel Rodríguez l’ha arribat a qualificar de “portaveu” de Podem, mentre que Robles no ha volgut donar corda a l’opinió d’algú amb “temps lliure i absència de responsabilitats”, segons ha dit.

La coalició no perilla, de moment

Tot i que la incertesa caracteritza el conflicte d’Ucraïna, l'executiu confia que no s’arribarà a una guerra armada. Fonts del PSOE i Unides Podem no expressen preocupació per la salut de la coalició, per bé que el partit lila és conscient que no podria assumir una participació d'Espanya en una acció bèl·lica. Albares ha insistit des de Brussel·les en les “quatre D” i en no afegir hipòtesis per no “agreujar la tensió” internacional.

Casado critica la "sobreactuació" de Sánchez i marca distàncies amb Vox

La compareixença d'aquest dimarts del ministre Albares al Congrés servirà per mesurar el to d'Unides Podem i de les formacions sobiranistes, molt crítiques amb el reforç militar a la zona de conflicte. Des de la dreta, PP i Cs tanquen files amb l'adhesió d'Espanya als plans de l'OTAN. Pablo Casado ha volgut desmarcar-se'n mínimament criticant Sánchez per la "sobreactuació" amb les seves trucades d'aquest cap de setmana a líders internacionals, però també Vox per no haver-se posicionat a favor d'Ucraïna. Aquest dilluns el seu portaveu, Jorge Buxadé, sí que ho ha fet.

stats