Política 12/09/2019

Un CIS previ a la investidura fallida del juliol reforça el bipartidisme i la victòria del PSOE a les generals

Un sondeig sense 'cuina' consolida el PP a la segona posició i Unides Podem avançaria Cs

Ara
2 min
president-Pedro-Sanchez-al-Senat_2162193848_59672130_1500x1001

MadridQuan falten tan sols dues setmanes perquè venci el termini per a una nova convocatòria d'eleccions si Pedro Sánchez no aconsegueix el suport del Congrés per revalidar-se al càrrec, el CIS augura un nou triomf als socialistes. Segons una enquesta publicada aquest dijous però elaborada entre finals de juny i principis de juliol –abans de la investidura fallida–, el PSOE tornaria a guanyar unes eleccions generals ara i arreplegaria el 32,2% dels vots, segons el que indica la combinació entre la intenció directa de vot i la simpatia als partits d'aquest sondeig. La confluència de les dues respostes és la que feia servir normalment el CIS per donar les xifres de la intenció de vot, però passant-les per la 'cuina'. En aquest cas, però, es tracta, d'una enquesta sense ponderar els resultats; és a dir, són les dades 'brutes' extretes de les respostes de les persones consultades.

Al seu torn, l'altre actor clau en les negociacions per desencallar la situació a Espanya, Unides Podem, arrabassaria la tercera posició a Ciutadans i se situaria per darrere del PP amb el 9,6% dels vots. La formació de Pablo Casado es consolidaria en la segona posició amb un 12,8% dels suports i els d'Albert Rivera a la quarta amb el 8,6%. Per la seva banda, Vox es quedaria amb només un 3,5% dels vots.

Excepte el PSOE, que tindria un petit augment de 3,5 punts respecte a les eleccions del 28 d'abril, totes les altres forces tindrien menys suport que a les últimes eleccions. Les dades que exposa el sondeig, a més, són notablement diferents de les que reflectia un CIS també elaborat a principis de juliol en què sí que s'havia aplicat una ponderació a les respostes dels ciutadans. En aquella enquesta el PSOE s'enlairava fins al 41,3% dels suports –combinant la intenció directa de vot i la simpatia– i el PP tenia la segona posició, amb el 13,7%. Molt a prop, Unides Podem assolia un 13,1% dels vots i Cs un 12,7%.

La desconfiança i l'avorriment planen sobre els electors

Pel que fa als sentiments que la política i els seus representants generen als ciutadans, la desconfiança i l'avorriment són les principals sensacions que tenen els electors. D'acord amb el que apunta l'enquesta, realitzada després de les eleccions autonòmiques i municipals del 26 de maig, el 34,2% dels enquestats responen que la desconfiança tenyeix la seva visió sobre la política, seguida de l'avorriment (15,8%) i de la indiferència (13,3%).

stats