L'ARA passa un dia amb el president Puigdemont: "Sóc un malalt de la feina"

L'ARA acompanya durant tota una jornada el president de la Generalitat, des de l’hora d’esmorzar a Girona fins a la nit, al TNC. Gairebé 17 hores d’activitat en la vida d’un president, al qual li queden 17 mesos per culminar el seu projecte i convocar les primeres eleccions constituents de Catalunya

7.30 h: el president Carles Puigdemont rep Esther Vera i un equip de l'ARA. / FERRAN FORNÉ

Carles Puigdemont viu a Sant Julià de Ramis, al Gironès. En un barri silenciós de casetes ordenades amb veïns que ja no pateixen per la seguretat. La casa té tres pisos, està envoltada de jardí i hi viu amb la seva dona, Marcela Topor, i les dues filles, la Maria i la Magalí, de 6 i 8 anys. Van a l’escola, a dotze minuts de casa, en cotxe amb la mare. Aquest matí vénen uns periodistes i la consigna és no fer soroll, ni baixar a la cuina.

07.30 h Bon dia!

Carles Puigdemont obre la porta d’una casa encara en silenci i a les fosques. Espais amplis, aparentment còmoda i decorada amb bon gust, sense artificis. Explica, encara amb recança, com una inundació els va obligar a refer-la i que va fer malbé la seva col·lecció de premsa en paper. L’últim 'Pravda', peces històriques del periodisme a Catalunya.

07.45 h Només un cafè

Cafetera exprés, escalfant primer les tasses amb aigua del filtre perquè el cafè no es refredi. No esmorza mai res sòlid, diu que no se li posa bé, i explica que l’últim dels tres cafès diaris ha de ser abans de les quatre de la tarda. Puigdemont té el son molt lleuger. Un accident li impedeix tancar completament la parpella i això l’alerta de qualsevol soroll. Fa anys que dorm malament.

Puigdemont: "En 17 mesos res serà com fins ara" 08.15 h S’ha fet de dia

L’exalcalde Puigdemont explica que li agrada cuinar sense gaire previsió, que troba a faltar anar al mercat dissabte al matí i comprar el peix, la carn, la grana cuita. També portar la Magalí a comprar el llibre de cada mes –que després li ha d’explicar– a Can Geli. En un racó de la cuina hi ha una gàbia amb un conill, l’Alfred. Està rellogat, confinat en una gàbia fins que tornin els amos, després d’un petit període de llibertat caòtic.

08.20 h El comiat

El pare crida la Maria per acomiadar-se. El compliment de la consigna és tan perfecte que el pare no aconsegueix un petó abans de sortir… La mare, periodista, saluda amb prevenció. És amable i, alhora –potser pel coneixement de causa?–, sembla que el focus públic no és la seva opció preferida.

08.30 h Ja al cotxe

Sortim cap a Barcelona més tard de l’habitual. Puigdemont ha descobert que el viatge diari és agradable i serveix per llegir d’anada i descomprimir de tornada. El mòbil el mira un sol cop en tot el trajecte. Parlem de la família –“A casa no feien vacances”, “No estem treballant? Això no està bé!”–, parla de les estades de jovenet a l’estiu a Poblet i d’una espiritualitat no tan catòlica com la dels valors cristians bàsics.

08.45 h Lectures al cotxe

Parlem dels llibres de bord. Sagarra, que pot llegir a píndoles, i Maquiavel. La troballa d’'El príncep' la justifica amb una lectura crítica –“Em nego que la sofisticació hagi de ser cínica”–. Explica com Maquiavel preveu “de quina manera s’ha de mantenir la paraula donada; és a dir, com s’ha d’incomplir”.

09.30 h Arribada a Palau

Carles Puigdemont és rebut pel cap dels Mossos a Palau. Dos timbres avisen que el Molt Honorable President ha entrat a l’edifici. Posteriorment, un codi de timbres avisarà dels seus moviments, de personalitats visitants o de la presència de la primera dama. Comença la jornada laboral.

10.00 h Un despatx improvisat

L’Anna, cap de secretaria, saluda el president i li recorda l’agenda i algunes trucades pendents. El conseller de l’Interior, Jordi Jané, l’espera per a un despatx improvisat sobre el caos de Renfe del dia anterior i les crítiques d’Adif als Mossos. Els representants de Hard Rock esperen.

10.30 h BCN World

El president i el vicepresident, Oriol Junqueras, es reuneixen amb Hamish Dodds, president i CEO de Hard Rock, i Nelson Parker, president per a 'integrated resorts'. Els acompanyen els dos principals experts en el projecte, Damià Calvet i Elsa Artadi. En paraules dels visitants, volen observar el “body language” dels nous responsables polítics. Han invertit molt en la idea i insinuen que, si no és a Catalunya, el projecte es farà en un altre lloc d’Europa.

12.00 h ' Explota' l’agenda

Carles Puigdemont es reuneix un parell d’hores amb la CUP. L’agenda 'explota'. Puigdemont té experiència amb la CUP. A Girona ha governat en minoria i amb acords puntuals amb totes les forces. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, espera mentre el president explica a la portaveu del Govern, Neus Munté, i altres col·laboradors com ha anat la reunió i pacten la línia de la compareixença informativa.

14.20 h Una trucada pendent

El president ha encadenat reunions. No hi ha hagut 10 minuts per mirar els resums de premsa. El voluminós portafirmes l’espera. Desenes de documents per firmar que difícilment pot llegir. Confiança en el 'sottogoverno'... El despatx és encara impersonal. Ni un objecte propi, però ha d’arribar una peça que uns artistes gironins van fer d’homenatge a Carles Rahola i l’ampliació d’una portada d’'El Autonomista' amb un dels articles que van servir de testimoni de càrrec per condemnar-lo a mort.

14.30 h Dinar amb opinadors

Travessant el Pati dels Tarongers, el president va cap a la Casa dels Canonges per reunir-se amb un grup de creadors d’opinió pròxims al procés. Per parlar de política i del calendari previst. De la incertesa dels pròxims mesos. L’acompanya Carles Fabró, el cap de protocol, un històric de la casa. Com altres professionals que treballen a Palau, ells es queden mentre van canviant els presidents.

17.00 h Més reunions

Puigdemont rep l’últim dels representants dels grups parlamentaris: Jordi Turull, de Junts pel Sí. Una hora més tard, el president dóna una entrevista a l’ARA al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau. L’al·lèrgia als àcars es manifesta. No té pressa, no es tensiona.

19.00 h L’últim repàs

Repàs dels grinyols mediàtics del dia a peu dret amb el seu cap de comunicació, Pere Martí. Alerta sobre el que crema a l’agenda abans no marxi al teatre. Marcela Topor ha arribat discretament poc abans. Fa la impressió que preferiria ser invisible. Un timbre molt llarg ha anunciat la seva arribada.

20.00 h Cap al TNC

El president i la seva dona –Puigdemont menciona que era actriu quan es van conèixer i que l'apassiona el teatre– assisteixen a la representació al Teatre Nacional de Catalunya d’'El professor Bernhardi', d’Arthur Schnitzler. Els acompanya el conseller de Cultura, Santi Vila.

23.00 h S’abaixa el teló

El president i la seva dona saluden els actors després de la funció. Lluís Homar, Pep Cruz, Joel Joan... L’ambient és càlid. Cruz recorda que no hi ha res com ser de Girona i Joel Joan l’abraça entusiasmat. “Ens fa molta il·lusió, als de Girona, que el president sigui de Girona”, assegura Cruz. És la primera vegada que Puigdemont va al TNC com a president. Li explica a la seva dona que quan era estudiant havia vist Cruz actuant al seu institut. Mitja hora després, el president i la seva dona, somrient i relaxada, agafen el cotxe oficial cap a casa.