Puigdemont i Junqueras es veuran dimecres que ve a Bélgica

Serà la primera vegada que es trobaran físicament des de l'octubre del 2017

2 min
Puigdemont i Junqueras, al Parlament

BarcelonaEl retrobament més esperat des que els presos polítics van sortir de la presó ja té data. L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, es veuran dimecres que ve a Bèlgica, segons ha publicat Nació Digital i han confirmat a l'ARA fonts coneixedores del tema. Serà la primera vegada que els dos líders independentistes es veuran des de l'octubre del 2017. Va ser llavors quan Puigdemont va marxar a l'exili, i uns dies després, el 2 de novembre d'aquell mateix any, Junqueras entrava a la presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El retrobament es produirà en el marc d'un viatge de Junqueras a l'estranger que començarà dimarts a Estrasburg. El president d'ERC anirà a la ciutat francesa perquè és dia de ple del Parlament Europeu i té previst veure's amb els eurodiputats d'ERC i també d'altres partits. Per a Junqueras és important anar a l'Eurocambra perquè va aconseguir l'escó en les últimes eleccions europees, però el Tribunal Suprem li va denegar l'opció d'exercir aquesta tasca. Aquell mateix dimarts a la tarda, el líder republicà té previst viatjar a Brussel·les i l'endemà es trobarà amb Puigdemont.

La trobada té interès no només perquè serà la primera en molt temps, sinó perquè els dos líders sempre han tingut una relació complicada, tant quan governaven junts com després. En el seu llibre de memòries, l'expresident català carrega en més d'una ocasió contra el president d'Esquerra. Que les relacions no són fàcils també ho exemplifica el que ha costat concertar aquesta cita. Dilluns d'aquesta setmana, des d'ERC s'assegurava que Junqueras es veuria amb Puigdemont dimarts a Estrasburg, però des de l'entorn de Puigdemont es descartava perquè es deia que l'expresident no tenia previst viatjar aquell dia. Finalment, després de diverses converses a dues bandes, la trobada es produirà dimecres a Bèlgica.

Dos retrobaments previs

Fins ara ja hi ha hagut dos retrobaments singulars des que es van fer efectius els indults. El primer, aquest dimecres a Ginebra (Suïssa), quan Junqueras i els també expresos polítics d'ERC Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa van anar a veure la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Aquest divendres hi ha hagut el segon: els expresos de JxCat han anat fins a Waterloo a veure Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Precisament, una de les incògnites que encara planen sobre la la trobada de Junqueras i Puigdemont és si serà a Waterloo, seu del Consell per la República. ERC sempre ha tingut recels cap a aquest òrgan, malgrat que forma part dels seus òrgans de direcció. De fet, va ser un dels esculls en la negociació entre Esquerra i Junts per investir Pere Aragonès.

stats