Política 07/11/2020

Puigdemont, pendent d’un suplicatori per via telemàtica

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en una entrevista telemàtica amb l’ARA.

Brussel·lesLa pandèmia del coronavirus ha permès que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no haguessin de preocupar-se abans d’hora de perdre la immunitat parlamentària com a eurodiputats. El procés del suplicatori pel qual se’ls pot retirar la immunitat va quedar bloquejat a l’aturar-se l’activitat presencial a l’Eurocambra. Fins dimarts passat. El comitè d’Afers Legals de l’Eurocambra va donar llum verda per començar a tramitar el suplicatori de manera telemàtica, tot i que no sigui una via prevista al reglament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del comitè en qüestió és l’eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, que va demanar als serveis jurídics un informe per determinar com poder tirar endavant el procés. En un context sense pandèmia, es tracta d’un tràmit secret i presencial en què els eurodiputats concernits han de comparèixer físicament i a porta tancada després d’haver presentat diversos documents i abans que els membres del comitè debatin i votin sobre si aixequen o no la immunitat del parlamentari. Ara els tres exiliats catalans esperen la citació.

L’activitat parlamentària s’està duent a terme en un règim híbrid que els últims mesos encara s’ha restringit més. Presencialment només hi assisteixen els presidents dels comitès. Tot i això, els serveis jurídics van avalar la tramitació telemàtica dels suplicatoris perquè consideren que prima la necessitat de tirar endavant el procés i consideren que per via remota hi ha maneres de garantir la confidencialitat malgrat que hi hagi més riscos.

D’aquesta manera, una vegada s’hagi pactat la data, Puigdemont, Comín i Ponstatí compareixeran previsiblement de manera telemàtica i podran comptar també amb l’assessorament del seu advocat. El procediment, doncs, tira endavant sense cap previsió que el Tribunal Suprem es faci enrere.

stats