POLÍTICA
Política 12/05/2011

Plataforma per Catalunya porta la campanya a l'extrem

El partit ultradretà pinta en la seva propaganda una Catalunya on es multarà qui no sigui immigrant i on el burka serà habitual. YouTube ha retirat el seu espot. L'informe anual de SOS Racisme detecta un increment de l'odi i la xenofòbia

Isaac Salvatierra
3 min
Denúncia

BarcelonaEls espectadors de la franja horària del matí a TV3 han vist els darrers dies la insistent aparició als talls publicitaris d'un espot electoral que pot ferir la sensibilitat d'una bona part del públic. S'hi veuen dues nenes saltant a corda. Sona la cançó popular Baixant de la font del gat de fons. Al cap d'uns segons, de sobte, hi ha un salt a la imatge, unes lletres indiquen que ens trobem a l'any 2025, i les minifaldilles i els mitjons llargs de les adolescents, es transformen en vels integrals. Tot i anar cobertes de dalt a baix, les noies continuen saltant a corda. La cançó tradicional catalana passa a ser una melodia musulmana. És l'espot de Plataforma per Catalunya per a aquestes eleccions municipals. TV3 està obligat a reservar espais gratuïts de propaganda electoral a les forces que concorren en aquests comicis. Els minuts i les hores d'emissió estan regulats per la Junta Electoral, segon la representació que té cada força política. Aquests dies s'ha donat el cas que l'anunci de Plataforma s'ha emès a cada tall publicitari matinal de la televisió pública catalana. Almenys quatre vegades cada matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dijous YouTube ha retirat una versió del vídeo. En el seu lloc hi apareix aquest missatge: "Aquest vídeo s'ha eliminat perquè el seu contingut incomplia les condicions d'ús de YouTube". Però després va tornar a aparèixer i encara no ha estat detectat de nou.

Quins són els límits?

La campanya de PxC, de fet, és fidel al discurs contrari a la immigració que propugna el partit. Només cal veure el programa electoral. Josep Anglada, líder de la formació, va aconseguir l'any 2007 situar PxC com a segona força política a Vic amb un 18% dels vots. Aquests dies insisteix que, si és alcalde de Vic, "els immigrants marxaran sols".

En les últimes eleccions al Parlament, PxC va sumar 75.000 vots (un 2,40%). Per a aquestes municipals han presentat més de 100 llistes a Catalunya (el 2007 només van obtenir 17 regidors) i algunes enquestes, com la d'El Periódico a l'Hospitalet de LlobregatEl Periódico, pronostiquen pujades significatives. "L'única manera d'aturar els feixistes és votant ERC; o el partit de Macià o Companys, o el partit del senyor Anglada, la ciutadania de l'Hospitalet té la paraula", va esperonar aquest dimecres el candidat d'ERC, Eduard Suárez. Segons el sondeig, els republicans no obtindrien representació al consistori de la segona ciutat de Catalunya.

"Primer els de casa", diu el lema de PxC. A banda del de les nenes saltant a corda, la formació d'ultradreta també ha llançat vídeos com aquest, on es parla d'una hipotètica Al-Catalunya l'any 2046. "Encara hi som a temps", conclou l'espot.

A Cornellà de Llobregat, han aparegut, als parabrises dels cotxes, multes com la que reproduïm a la imatge, on se simula una sanció als ciutadans per no ser immigrant i se'ls condemna a "ser trepitjar de per vida a la seva pròpia terra". Al final de la multa s'hi pot llegir, en castellà: "Plataforma per Catalunya és l'únic partit que s'oposa a aquesta immigració massiva, que és una invasió en tota regla. Primer els de casa". El lector @jboixader ens l'ha fet arribar a través de Twitter.

Creix l'odi

L'informe anual de SOS Racisme ha detectat un increment de l'odi racial l'últim any. És òbvi que campanyes com la de PxC atien aquests sentiments. Però, per ara, cap d'aquestes campanyes ha estat considerada delictiva. La querella de SOS Racisme contra el líder del PP de Badalona, Xavier Garcia Albiol, per uns pamflets que vinculaven delinqüència i immigració ha estat arxivada. Contra Anglada hi ha una querella pendent als jutjats per incitar l'odi i la discriminació en uns altres pamflets. Les associacions d'immigrants continuen reclamant mà dura judicial contra la xenofòbia.

stats