Política 05/06/2012

Els quadres de CDC no abaixen el llistó de la Hisenda pròpia

Oriol March
3 min

BARCELONALa campanya que CDC ha engegat per defensar la Hisenda pròpia té un objectiu clar: no afluixar i mantenir el llistó alt a l'hora de confeccionar, amb l'ajuda de la resta de partits catalans, un nou finançament basat en el concert. Aquest és l'esperit de la documentació que la direcció nacionalista ha enviat als seus militants per informar-los dels eixos de la campanya, que ja s'ha posat en marxa tot i que encara no s'ha presentat públicament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons aquesta documentació, a la qual ha tingut accés l'ARA, la Hisenda pròpia és vista pels ideòlegs de la iniciativa -Josep Rull, secretari d'organització, i Oriol Pujol, secretari general- com el primer pas cap a l'estat propi que CDC va fixar com a objectiu per a Catalunya al seu últim congrés. "Totes les nacions, per mantenir la seva identitat, necessiten un estat; l'estat té els instruments per protegir i fomentar els elements que singularitzen les nacions", s'explica en aquesta documentació. I els seus redactors encara van més enllà: "Amb aquesta situació política i financera actual, la continuïtat de Catalunya com a nació no és viable. Com que l'estat espanyol ha decidit no reconèixer la nostra identitat nacional, Catalunya, per mantenir-la, necessita un estat propi".

Una sentència que entronca amb el missatge que va sortir de l'últim conclave convergent i que, implícitament, manté alt el llistó al Govern en la negociació que està mantenint amb tots els partits catalans per fixar la proposta de pacte fiscal. "La gent no entendria que rebaixéssim les nostres pretensions, i més després d'insistir en aquest assumpte durant els anys en què hem passat per l'oposició", han anat assegurant, en privat, destacats dirigents de CiU implicats en les converses pel nou finançament.

Que la Hisenda pròpia és una estructura d'estat ja va quedar clar en el discurs que va pronunciar Artur Mas en la cloenda del congrés de CDC. Però aquest estat propi que reclama la documentació sobre la campanya del pacte fiscal -el fullet que l'acompanya i que està reproduït en aquest pàgina recull paraules de Mas en què obria la porta a tirar pel dret amb la Hisenda si Madrid la tancava al nou finançament- està subscrit a una "majoria social". Mas sempre ha basat la seva aposta pel dret a decidir en què el país li faci costat. Tot sigui per no crear divisió interna.

La resta del document, de 23 pàgines, es basa en la descripció del "greuge" fiscal que pateix Catalunya. El seguit de dades que ofereix CDC als seus militants inclou que, de cada euro que l'administració central recapta a Catalunya, 43 cèntims no es gasten al Principat. "Aquesta desproporció entre el pes dels ingressos aportats i el de les despeses de l'Estat destinades a Catalunya es manté invariable, independentment de quin sigui el dèficit o el superàvit pressupostari del govern espanyol", denuncien els nacionalistes.

La confecció del nou model

La documentació interna de CDC, molt crítica amb el model de finançament signat pel tripartit el 2009, reclama la cessió del 100% dels tributs que es paguen a Catalunya, demana que s'estableixi una clàusula d'excepció catalana a la Lofca i insisteix que la quota de solidaritat no pot fer perdre capacitat fiscal a la Generalitat. Una proposta de màxims que es desenvoluparà en una campanya que durarà fins a l'estiu -la JNC hi col·laborarà amb accions paral·leles-, quan el Parlament doni llum verda al nou model que es durà a Madrid. Un nou finançament que, per la majoria de dirigents de CDC, no es pot rebaixar. Almenys, d'entrada.

stats