Política 03/07/2017

Els tres detinguts d'Arran per l'escarni a la seu del PP es neguen a declarar davant del jutge

L'advocada dels joves nega els delictes de danys i desordres públics i demana l'arxivament del cas, mentre que l'organització juvenil promet continuar amb les seves accions al carrer a favor del referèndum

Mireia Esteve
3 min
Els tres detinguts d'Arran per l'escarni a la seu del PP, aquest dilluns després de negar-se a declarar a la Ciutat de la Justícia

BarcelonaEls tres detinguts d'Arran per l'escarni a la seu del PP s'han acollit aquest dilluns al seu dret de no declarar davant del jutge. En declaracions des de la Ciutat de la Justícia, una de les detingudes, Cèlia Appel, ha denunciat que la detenció es produís un diumenge al matí, cosa que demostra, ha dit, que "ha estat meditada per fer por". Tot i això, s'ha reafirmat en l'acció que van dur a terme i ha assegurat que no els "aturaran amb detencions". Appel ha considerat que la detenció "no és una resposta proporcionada a la campanya a favor del referèndum", la qual Arran va començar amb l'escarni a la seu del PP. Els detinguts, de fet, han avisat que continuaran les seves accions al carrer perquè el referèndum "només es guanyarà al carrer".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí havien estat citats a declarar els tres detinguts aquest diumenge, però segons ha explicat una de les advocades, Norma Pedemonte, a la causa hi ha set persones imputades. Els tres detinguts van ser citats a declarar el passat 1 i 20 de juny però no van comparèixer davant del jutge, i com a conseqüència, ahir els Mossos els van detenir. El jutge també preveu citar a declarar la resta de membres imputats en la causa.

El delicte de danys pel qual se'ls acusa es basa en els adhesius i cartells que van enganxar a la seu del PP. Uns danys que per a Pedemonte són "molt qüestionables". Els membres d'Arran també estan acusats d'un delicte de desordres públics, però l'advocada ha defensat que els acusats estaven "exercint el seu dret de protesta i no van alterar l'ordre". Amb tot, Pedemonte ha demanat l'arxivament del cas, però ha admès que "dependrà de les ganes que hi posin la fiscalia i el PP", que ja s'ha personat com a acusació popular.

Detenen tres membres d'Arran perquè declarin per l'escarni a la seu del PPUna quarantena de persones s'han concentrat aquest matí davant la Ciutat de la Justícia, on els detinguts havien estat portats a declarar. Entre els concentrats hi havia els diputats de la CUP Benet Salellas, Mireia Vehí i Eulàlia Reguant, així com el regidor a Vic Joan Coma i la regidora de la CUP de Barcelona Maria Rovira. A la concentració també hi ha participat el portaveu nacional d'Alerta Solidària, Ferran Ocata, que ha criticat que els Mossos detinguessin ahir els tres membres d'Arran i els ha acusat "d'estar al servei de la justícia espanyola i del PP, i en contra del dret a decidir dels catalans".

Aquest diumenge a les 17.00 h una cinquantena de persones ja es van concentrar a la comissaria de les Corts per protestar per la detenció. En declaracions als mitjans, la portaveu d'Arran, Mar Ampurdanès, va deixar clar que actualment "hi ha dos bàndols", l'un al costat de l'autodeterminació i el referèndum i l'altre, no. "Avui els Mossos han segrestat l'independentisme", va sentenciar, i va afegir que Arran està "defensant el referèndum" al carrer i que qui "no vulgui mullar-se que s'aparti".

El PP ha celebrat les detencions d'ahir

El president del PP català, Xavier García Albiol, ha celebrat que els Mossos d'Esquadra detinguessin diumenge els tres militants que aquest dilluns s'han negat a declarar davant del jutge, ja que ho considera "normal en un país civilitzat". El líder popular no s'ha estalviat les crítiques als militants d'Arran: "Són uns desestructurats socials i, per tant, actuen com els animals, els salvatges que no saben viure en societat".

En roda de premsa recollida per Europa Press, Albiol ha retret que els militants d'Arran van "assaltar la seu i per sort no van passar de la primera porta". De totes maneres, el líder popular ha desvinculat les detencions del fet que es tracti de "persones independentistes". Per a Albiol, Arran actua "com si estiguéssim a la selva", perquè, segons ha afirmat, la seva única manera de conviure és la que està "d'acord amb els seus pensaments".

stats