Política 04/07/2019

El triomfalisme de Ciutadans amb quatre pactes locals a Catalunya

Inés Arrimadas evita l'autocrítica i destaca els resultats de Cs al conjunt de l'Estat en una trobada amb càrrecs electes de Catalunya

Anna Mascaró
3 min
Inés Arrimadas, aquesta tarda a Barcelona

BarcelonaSense cap mostra d’autocrítica, Inés Arrimadas ha comparegut aquest dijous davant dels càrrecs electes de Ciutadans a Catalunya amb un discurs triomfal. "Som l'alternativa al sanchisme al Congrés", ha assegurat: "I aquí va començar tot, a Catalunya". La portaveu estatal del partit ha destacat en la seva intervenció el creixement de la formació a l’Estat. El públic, però, ha rebut les seves paraules amb poc entusiasme: els regidors han estat testimonis en primera fila de la precarietat del partit als municipis catalans. Cs només ha aconseguit arribar a pactes de govern en quatre localitats, tots ells amb el PSC, a qui tot i això Arrimadas ha insistit en dibuixar com el seu major adversari polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada al Congrés ha culpat els socialistes de la manca de pactes municipals amb Cs. Citant casos com Sant Cugat i Vilafranca, ha acusat el PSC d’haver preferit "pactar amb JxCat i ERC" que fer-ho amb Cs. No obstant això, els resultats de la formació només li permetien oferir acords en aproximadament una quinzena de localitats de les 204 en què es va presentar. Aquests pactes s’han materialitzat a Sant Andreu de la Barca, Cervelló, Els Pallaresos i Sant Vicenç dels Horts.

En aquest últim municipi, però, l’acord de govern penja d’un fil des que el regidor Carlos Gómez va abandonar el grup municipal de Cs el passat 1 de juliol, denunciant l’acostament del partit a l’extrema dreta.

El PSC com a principal aliat

Fonts de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts expliquen que, a priori, el pacte es mantindria donat que Gómez ha renunciat a la seva acta de regidor, i per tant Cs recuperarà els tres escons amb la incorporació del quart nom de la candidatura. Així ho entenen també des de Cs. No obstant això, l’alcalde, Miguel Comino, no vol donar-ho per fet fins que es materialitzi la presa de possessió de la nova regidora i Cs els asseguri la majoria absoluta: "Fins que això no passi, el nostre acord estarà en l’aire", ha afirmat. Així, Cs no té per ara del tot assegurada la seva entrada al govern del consistori –prevista inicialment per al gener.

En canvi, el pacte entre socialistes i taronges –que ja havien arribat a un acord el 2017– a Sant Andreu de la Barca és sòlid: "Ens sentim còmodes amb el PSC, perquè hem arribat a acords programàtics", explica la regidora de Cs, Saray Cantero, que ocuparà la regidoria d’Ensenyament i Consum. Aquest és el consistori amb més presència de Cs, que ocuparà tres regidories. "L’acord de govern es basa en els programes de totes dues formacions polítiques", rebla al seu torn l’alcalde investit amb els vots de Cs, Enric Llorca.

En el cas dels Pallaresos, Cs ha aconseguit entrar al govern malgrat que aquestes eren les primeres eleccions en què es presentaven. "Ens interessa fer política municipal, amb gent que es preocupa per tothom i no pels carnets", apunta Felicià Fortuny, regidor taronja. En aquest municipi, el pacte és a tres, amb el PSC i els Independents dels Pallaresos. "Ens hem posat d’acord en el municipalisme i la confiança mútua", insisteix per la seva banda Jordi Sans, regidor socialista.

D’altra banda, la presència de Cs al govern de Cervelló serà més discreta, amb només un regidor –Juan, Noguera, que, no obstant, ha permès al socialista José Ignacio Aparicio revalidar-se en el càrrec. En aquestes quatre localitats, Cs lluitarà per fer visible la seva capacitat de gestió. Ho tindrà difícil, però, per reivindicar-se com l’alternativa al socialisme, un dels mantres en què insistia avui Arrimadas, treballant conjuntament amb els socialistes als consistoris.

stats