LA NOVA ESQUERRA
Política 24/02/2016

Dues llistes competiran per la direcció de Podem a Catalunya

La candidatura avalada per Iglesias ja fa campanya al territori

Sara González Joan Serra Carné
3 min
Jéssica Albiach i Raimundo Viejo en un acte per explicar la llei 25 d’emergència social de Podem, diumenge a Barcelona.

BarcelonaAmb la carta titulada Operació llum morada -un ultimàtum a ICV per guanyar visibilitat dins de Catalunya Sí que es Pot (CSQP)-, el diputat Albano Dante Fachin va començar fa un mes la seva campanya per aconseguir el control de Podem a Catalunya. Va posar en peu de guerra no només la majoria de diputats del grup parlamentari, sinó també bona part de l’actual direcció de Podem, que de manera provisional comanden Marc Bertomeu i Jéssica Albiach. En plenes negociacions del partit de Pablo Iglesias per fer un pacte de govern amb el PSOE, l’incendi es va apagar a corre-cuita, traient ferro al desafiament i donant per tancada la crisi amb l’anunci de canvis en les dinàmiques del grup, però la ferida ja estava oberta. A CSQP, i també a Podem. Fachin aspira a dirigir la nova executiva -avui presentarà el seu projecte pel partit en compareixença de premsa a Barcelona-, però tindrà competència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del moment en què es va verbalitzar l’ultimàtum a ICV, perfectament calculat per Fachin per catapultar-se de cara a l’assemblea que abans de l’estiu haurà de triar un nou secretari general que ocupi el buit deixat per Gemma Ubasart després del 27-S, es va dinamitar tota possibilitat d’integrar en una sola llista totes les sensibilitats. El diputat i portaveu adjunt de CSQP, que compta amb simpaties dins de Barcelona en Comú -l’organització liderada per Ada Colau-, tindrà rival en les primàries. Integrants de l’anterior executiva -com Marc Llaó, secretari d’organització en aquella primera direcció, i el senador Óscar Guardingo- i persones pròximes a la direcció estatal s’han arremangat per intentar bastir una candidatura alternativa amb possibilitats reals de disputar el lideratge. Tot i que en públic es continua parlant de bastir una llista conjunta, tot apunta que dos blocs competiran per liderar l’executiva.

Jéssica Albiach o Raimundo Viejo

L’entorn d’Iglesias empeny perquè la llista alternativa a Fachin cristal·litzi. Qui s’ha interpel·lat per comandar-la és Jéssica Albiach, també diputada de CSQP, que encara no ha pres una decisió definitiva. Si ella no fes un pas endavant per ser la candidata a les primàries, l’altre nom més ben posicionat és Raimundo Viejo, diputat al Congrés per En Comú Podem i abans regidor de Barcelona en Comú en el primer mig any de mandat. Té bona relació amb la direcció estatal -de fet, forma part del consell ciutadà estatal de la mà d’Iglesias- i també coneix el funcionament del partit de Colau, amb qui Podem segurament acabarà confluint per crear un nou espai polític català. Tant Albiach com Viejo van acompanyar el cap de setmana passat Juan Carlos Monedero, persona molt pròxima a Iglesias, en actes a Mollet i Barcelona per detallar la llei 25 d’emergència social, una de les propostes estrella de Podem. Els actes es poden descodificar també com a accions de campanya de la candidatura, que ja ha començat a teixir suports als cercles que la formació té a Catalunya. Podem vol exhibir múscul territorial per tenir pes en el debat que haurà d’afrontar quan tingui una nova executiva: discutir la confluència amb el nou partit que proposa Colau. “Serà un procés complex que haurà d’afrontar la nova direcció. No qüestionarem el lideratge de Colau, però volem reivindicar el nostre capital polític”, exposen fonts de la candidatura.

Així doncs, dues ànimes es disputaran el comandament d’una formació que internament està en una situació de provisionalitat arran de les dimissions que es van produir després del 27-S. Fachin, però, ja fa mesos que va dissenyar la seva estratègia i porta recorreguts molts quilòmetres arreu del territori per guanyar-se la confiança les agrupacions locals de Podem, especialment aquelles que més pes tenen, les de l’àrea metropolitana, com l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Terrassa, Cerdanyola, Vallès Oriental i Ripollet. Ho ha fet en trobades amb un format de proximitat de la mà de companys de partit com Joan Giner, també diputat al Parlament. “Ells tenen la feina més avançada”, admet un membre de la llista avalada per Iglesias.

Fachin intentarà treure pit avui amb el seu projecte i una candidatura que ja té pactada. Ho farà en una compareixença en la qual s’esperen regidors dels governs municipals de Badalona i Barcelona. “És un projecte obert per discutir des de les bases”, explica un dels seus integrants. L’aspirant a secretari general de Podem s’ha posat al capdavant d’una iniciativa dels cercles per demanar que es concreti la data de l’assemblea en la qual s’haurà de triar la nova executiva. La direcció de la formació a Madrid preferiria contemporitzar. En qualsevol cas, les primàries per triar la nova executiva seran abans de l’estiu.

stats