LA GOVERNABILITAT D’ESPANYA
Política 20/02/2016

Rajoy igualarà el pacte PSOE-C’s per retenir la presidència

Calcarà l’acord que firmin els dos partits en cas que Sánchez no superi la investidura

Gerard Pruna
3 min
Mariano Rajoy provarà de ser investit si Pedro Sánchez fracassa en el seu intent.

BarcelonaMalgrat que admet que l’escenari més probable és la repetició d’eleccions el 26 de juny, Mariano Rajoy ja dissenya el contraatac per si Pedro Sánchez fracassa i no aconsegueix ser investit president del govern espanyol. Després d’haver cedit la iniciativa d’intentar formar govern al secretari general del PSOE, el PP fia ara les seves opcions de retenir la Moncloa al fet que Sánchez no superi cap dels debats d’investidura previstos per al 3 i el 5 de març. S’obriria aleshores un impàs de dos mesos -fins al 3 de maig- en què el rei podria plantejar altres candidats i, segons expliquen fonts de la direcció del PP, aleshores Rajoy sí que estaria disposat a intentar la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què aleshores sí i abans no? La maniobra, vista des de la sala de màquines dels populars, té dos avantatges i un risc. El risc, que Sánchez se’n surti. Els avantatges, el desgast que haurà patit el dirigent socialista si no ho aconsegueix i, sobretot, la possibilitat de veure les cartes de la resta de partits abans d’intentar fer una última jugada. És a dir, conèixer el contingut d’un acord entre PSOE i Ciutadans (C’s) per, en cas que arribi el torn de Rajoy, proposar als dos partits un programa de govern molt semblant. Una estratègia que, entenen des del PP, podria comptar amb el suport dels d’Albert Rivera i apujaria el preu d’un no dels socialistes. Tot això sempre que Pedro Sánchez no aconsegueixi un acord a diverses bandes que ara sembla difícil.

Per això, al despatx que Rajoy té a la setena planta de la seu del carrer Génova de Madrid s’espera amb expectació el contingut d’un acord entre PSOE i C’s que podria tancar-se aquest cap de setmana per donar temps a les bases socialistes per referendar-lo abans del primer debat d’investidura. També per aquest motiu, els populars han obert la porta en les últimes setmanes a negociar amb Brussel·les una flexibilització dels objectius de dèficit, revisar els aforaments i, més recentment, modificar la llei Wert. Un intent, diuen, de mostrar cintura i capacitat de cessió per si arriba l’hora de negociar de debò.

Resistir la setmana de pressió

Des de la direcció del PP admeten que, en el cas que PSOE i C’s arribin a un acord, hauran de resistir la pressió per sumar-s’hi durant la mica més d’una setmana que passarà abans dels debats d’investidura de Pedro Sánchez, però descarten per terra mar i aire -l’última a fer-ho va ser ahir la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría- la possibilitat que el PP s’abstingui per facilitar un govern liderat pels socialistes.

¿I per què el PSOE hauria d’acceptar fer president Mariano Rajoy amb una abstenció si els populars hauran rebutjat abans investir Pedro Sánchez? Al PP admeten que la jugada no és senzilla, però compten amb dos factors que podrien fer inclinar la balança: que la proximitat del congrés federal que el PSOE celebrarà al maig per escollir el seu líder multipliqui les veus crítiques amb l’actual secretari general, i que als socialistes, amb Podem trepitjant-los els talons, els tremolin les cames davant la possibilitat d’una nova convocatòria electoral al mes de juny.

Arribats a aquest escenari, els populars reconeixen que és possible que PSOE i C’s demanin al PP un candidat alternatiu a l’ara president del govern espanyol argumentant que no pot ser la persona que dugui a terme les reformes pactades i lluitar conta la corrupció quan les irregularitats esquitxen tota l’estructura del partit a Madrid i València. Avui mateix, C’s redoblarà el seu discurs anticorrupció amb un acte a Madrid amb representants del partit de tot Espanya. Dilluns la reunió de l’executiva del partit farà pinya amb Rajoy, però en política, admeten membres de la formació, res es pot descartar. Tampoc un canvi de candidat.

stats