20/02/2016

La Moncloa avisa: les declaracions també seran punibles pel TC

2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va presidir ahir el consell perquè Mariano Rajoy era a Brussel·les.

MadridEl govern espanyol repeteix una vegada i una altra que, malgrat que Mariano Rajoy i el seu gabinet fa dos mesos que estan en funcions, l’estat de dret no ho està, encara que la situació es pot allargar fins al mes de setembre si, tal com va comentar dijous a Brussel·les el mateix president, el 26 de juny es repeteixen les eleccions. El govern central no en vol deixar passar ni una. Soraya Sáenz de Santamaría va reiterar ahir després de la reunió del consell de ministres que, encara que estigui en funcions, l’executiu de Mariano Rajoy frenarà totes “les actuacions” relacionades amb el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Actuarà amb contundència contra els fets però també estarà molt atent “a les declaracions” que, per exemple, insinuen desobediència o burla a les decisions del Tribunal Constitucional (TC), com ara quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que la Generalitat continuarà fent exactament la mateixa política exterior que tenia prevista abans de la suspensió del TC. El govern espanyol no vol que paraules d’aquest tipus o el fet d’admetre que el nom de les lleis de desconnexió es canvien per driblar el TC no tinguin cap efecte jurídic i siguin innòcues. “No podem anar contra les declaracions com a tals. Però a mesura que determinats polítics vagin parlant i explicant les seves intencions van donant gruix a les nostres al·legacions i carreguen de fets els nostres plantejaments. Tot això ho posarem a les al·legacions que anem fent al Constitucional perquè són confessions de part”, va dir la vicepresidenta.

Sáenz de Santamaría va repassar els recursos que, per frenar el que preveu la declaració d’inici del procés del 9 de novembre passat en relació amb les estructures d’estat i el procés constituent, el seu govern ha anat presentant al TC. Pretenia deixar clar que no es pot pas parlar d’inacció, i menys després d’haver modificat la llei de l’alt tribunal per donar-li capacitat de sancionar qui en desacati sentències. El tribunal va estudiar i tombar la mateixa declaració del 9-N, té suspesa la llei de creació de les estructures d’estat, el decret de creació del comissionat per a la transició nacional o la llei d’acció exterior. Aquesta última ha quedat parcialment suspesa aquesta setmana i ha estat tombada, entre altres coses, la conselleria, tot i que la Generalitat vol evitar acatar la resolució. La vicepresidenta ha recordat que ara la comissió del procés constituent també quedarà suspesa.

De moment, ahir el govern de l’Estat va acordar dur al TC, i, per tant, paralitzar-la fent ús de la seva prerrogativa, una altra llei catalana. En aquest cas, la dels professionals de l’esport, que segons Sáenz de Santamaría “vulnera la llei d’unitat de mercat” d’acord amb l’informe preceptiu del Consell d’Estat, ja que obliga els esportistes espanyols de fora de Catalunya a inscriure’s en un registre català.

Entre altres assumptes, la norma també faculta les autoritats de l’esport català a subscriure convenis amb altres països, “cosa que la Generalitat no pot fer per si mateixa”, segons l’executiu. Passa el mateix, a parer de la vicepresidenta, amb lleis similars de la Rioja i Extremadura, però aquestes comunitats han fet les modificacions oportunes per evitar els recursos.

stats