Política 29/10/2019

La trampa de Vox per continuar enviant propaganda també als que s'hi van negar

La formació envia les cartes amb informació sobre la seva candidatura sense especificar-ne el destinatari

A. Mascaró
2 min

BarcelonaMés de 800.000 persones s'han donat de baixa a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per deixar de rebre propaganda electoral. Diverses campanyes a les xarxes socials van impulsar la iniciativa ciutadana el passat mes de setembre, davant el descontentament per la repetició electoral, amb l'etiqueta #NoVullPaperetesACasa. No obstant això, diversos electors han denunciat haver rebut propaganda del partit d'extrema dreta Vox malgrat haver manifestat expressament que no en volien. Segons ha sabut l'ARA, només la Junta Electoral Provincial de Barcelona ja ha rebut cinc denúncies formals per aquest fet.

Els sobres electorals, amb una gran bandera d'Espanya impresa, s'adrecen als "estimats compatriotes", però no n'especifiquen el nom: a la direcció de l'habitatge només s'hi afegeix la fórmula d'"electors residents a". Aquest és el truc que permet al partit saltar-se el tallafocs de l'INE.

Segons fonts de l'organisme oficial espanyol, quan un elector es dona de baixa s'esborren les seves dades de la llista que l'INE envia als partits perquè facin el mailing de la campanya. Amb tot, l'elector no pot "impedir" que se li enviï propaganda "per altres mitjans". Així, qualsevol entitat, empresa o persona pot enviar publicitat a domicili. Com que Vox no utilitza la llista facilitada per l'INE per enviar les cartes (com demostra el fet que no constin els noms dels electors al sobre), això li permet adreçar-se també als que van esborrar-se de la llista de difusió.

"Al meu domicili només hi visc jo, ¿a qui més es podria dirigir la carta?", es pregunta Carles Castel, resident a Barcelona. Castel, que es va donar de baixa per no rebre publicitat dels partits, va trucar a l'INE, que li va confirmar que, efectivament, el seu nom no apareixia a la llista de difusió. "Des de la Junta Electoral Provincial em van dir que havien rebut moltes trucades pel mateix motiu", explica, i espera que l'organisme electoral es pronunciï contra aquesta manera d'enviar la publicitat.

Fonts de la formació d'extrema dreta expliquen a l'ARA que han fet servir el cens electoral per enviar la propaganda i argumenten que, en cas que algú que s'ha donat de baixa n'hagi rebut, podria ser perquè haguessin fet tard la sol·licitud i les dades no haguessin estat esborrades del cens. Amb tot, des de l'INE expliquen que el cens (que es tanca dos mesos abans de les eleccions) no inclou els noms dels electors i no és el que fan servir els partits per enviar la propaganda, sinó les llistes específiques per a aquesta finalitat que l'institut els envia.

Un cop fetes les denúncies formals a les respectives Juntes Provincials, aquestes s'admeten a tràmit i s'obre un termini d'al·legacions d'unes hores per als partits. A Barcelona, a Vox ja se li ha requerit una resposta, tot i que només s'investiga que pugui haver incomplert l'article 53 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), per haver enviat propaganda fora del període de campanya electoral, que comença divendres, i no per vulneració de la privacitat de dades, com reclamava algun denunciant. D'altra banda, fonts de l'organisme apunten que també s'han rebut queixes d'electors que han rebut propaganda d'altres partits, tot i que aquestes denúncies encara no s'han tramitat formalment.

stats