Política 17/10/2017

L'Ajuntament de Barcelona rep 105 queixes per l'actuació policial de l'1-O

22 víctimes asseguren haver patit estrebades i empentes, 14 cops de porra i 18 cops de puny

Efe
2 min
La Policia Nacional carregant contra la gent l'1-O a l'Institut Jaume Balmes de Barcelona

MadridL'Ajuntament de Barcelona ha atès telefònicament, per correu electrònic i presencialment 105 persones que han denunciat l'actuació policial de l'1-O a diferents centres de votació de la ciutat. Així ho recull l'informe preliminar que el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, ha presentat aquest dimarts al Congrés de Diputats, en el qual es fa referència a l'atenció entre el 3 i el 13 d'octubre de les persones afectades per les càrregues de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, 49 homes i 53 dones es van posar en contacte amb l'oficina municipal habilitada després de l'1-O per l'actuació policial en 15 col·legis electorals de Barcelona. Segons l'informe, que ha comptat amb la col·laboració d'uns 70 observadors i amb el Centre per a la Defensa dels Drets Humans Iridia, la majoria de les lesions documentades es refereixen a ferides lleus, hematomes, talls, erosions, dislocacions, esquinços i contusions.

L'Ajuntament ha exposat que 22 víctimes van assegurar haver patit estrebades i empentes; 14, cops de porra, i 18, cops de puny, bufetades o puntades de peu. A més, dues van afirmar haver sigut víctimes d'agressions sexuals i dues de bales de goma. "Es van viure escenes esgarrifoses, una dosi de violència desconeguda fins llavors", ha destacat Asens, que ha qualificat de "desproporcionat" l'ús de la força policial l'1-O.

Asens ha subratllat que es va poder veure la policia pegant en zones vitals de persones o "traient-li la vista a un home simplement per voler posar el vot en una urna". Així mateix, Podem, Compromís i el PDECat han emparat les conclusions d'aquest informe. També han coincidit que l'1-O es va viure una situació "inadmissible" i "molt greu" amb els drets humans per "actitud autoritària i repressiva" per part de la policia espanyola.

stats