Política 02/08/2018

El jutge no admet la querella de Torra contra Bono per haver-lo equiparat amb els nazis

El president de la Generalitat defensava que les declaracions de l'exministre eren "ofensives"

Efe
2 min
L'expresident del Congrés, José Bono, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 11 de Madrid no ha admès la querella presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra l'exministre de Defensa i expresident del Congrés José Bono per haver-lo equiparat amb els nazis, segons han informat a l'agència Efe fonts pròximes al polític socialista. Torra es va querellar contra Bono per delictes d'injúries i d'incitació a l'odi per haver dit en un programa de televisió: "Les declaracions de Torra estan més a prop de plantejaments nazis que de plantejaments democràtics". No és l'única querella que el president de la Generalitat ha presentat contra algú que l'ha comparat amb els nazis: també en va presentar una contra l'exdirigent del PSOE Alfonso Guerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La querella plantejava que aquelles paraules contenien "desqualificacions greument ofensives" contra Torra de manera "gratuïta" i sense la "més mínima justificació", ja que el terme 'nazi' suposa "una de les connotacions més pejoratives que es pot atribuir a un polític". Concretament, Bono va manifestar: "¿Vostè es creu que a aquestes altures del segle XXI es pot dir, com ell [Torra] ha dit, que per a Catalunya és un deteriorament creuar-se pel carrer uns nens... i nenes, va dir, parlant en castellà? Aquest senyor no està bé, i ha dit altres expressions que estan més a prop de plantejaments nazis que de plantejaments democràtics".

Segons els serveis jurídics de la Generalitat, aquestes afirmacions resulten "greument" atemptatòries contra l'honor del president de la Generalitat i no es poden emparar en la llibertat d'expressió perquè el Tribunal Constitucional ha determinat que aquest dret no justifica l'ús d'expressions insultants, injurioses o vexatòries que excedeixin el dret de crítica.

La querella ressaltava que Bono va cometre un delicte d'incitació a l'odi perquè va assegurar que Torra tenia plantejaments pròxims als nazis per la seva mera pertinença a una ideologia política, l'independentisme. "Atribuir la condició de tenir plantejaments pròxims als nazis al Molt Honorable President de la Generalitat, de manera totalment gratuïta i sense la més mínima justificació, com si ell pretengués l'establiment d'un autèntic sistema totalitari i l'extermini d'altres pobles i opositors, constitueix, pel seu propi sentit gramatical, una afirmació clarament insultant i vexatòria", afegia l'escrit que no ha estat admès a tràmit.

stats