Política 17/08/2015

Quim Torra anima que "tot el catalanisme" se senti cridat a participar a la Via Lliure de la Meridiana

El president d'Òmnium Cultural admet a Catalunya Ràdio que la gestió del post-9-N no va ser òptima per part de ningú i assegura que la candidatura unitària de Junts pel Sí i la convocatòria d'eleccions plebiscitàries per al 27-S han aconseguit "recuperar la il·lusió" de la ciutadania pel procés

Ara
2 min
El president d'Òmnium Cultural, l'advocat i editor Quim Torra, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaEl president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, fa una crida perquè "tot el catalanisme" se senti cridat a participar a la mobilització del pròxim Onze de Setembre a la Meridiana de Barcelona i garanteix que l'organització de la Via Lliure "no demanarà el vot per a ningú". "No és un acte electoral", ha dit Torra en una entrevista aquest dilluns a 'El matí de Catalunya Ràdio', en la qual ha insistit que totes les persones que vulguin "transformar" el país "han de ser a la mobilització", alhora que ha descartat la possibilitat que la Junta Electoral Central trobi "cap escletxa" per "buscar-li les pessigolles" als organitzadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d'Òmnium ha celebrat que el ritme d'inscripcions a la manifestació està seguint una bona "evolució" i ha anunciat que ja hi ha més de 140.000 inscrits. Ara És l'Hora –l'entitat organitzadora de l'esdeveniment, formada per l'ANC i Òmnium Cultural– donarà més detalls de com evolucionen els preparatius de la Via Lliure en una roda de premsa prevista per a demà dimarts.

Torra ha assegurat que Òmnium, com a entitat, "no" entrarà "en campanya" per cap candidatura concreta a les eleccions del 27-S, malgrat que ha remarcat el compromís clar que l'entitat té amb l'independentisme: "serem al costat de tots els que comparteixin aquest anhel per la independència", ha subratllat. Alhora, ha afirmat que la majoria de diputats "ens legitima" per encetar el procés cap a la declaració d'independència, tot i que ha reconegut que tenir una majoria de vots –no només de diputats– seria el més "recomanable". "Si tinguéssim el 55% dels vots brindaríem, aquella nit", ha dit Torra, alhora que ha admès que "el 27-S marca un punt d'irreversibilitat del procés".

El president d'Òmnium ha reconegut que la gestió del post-9-N no va ser l'òptima per part de ningú i ha afirmat que "era molt necessari que es tornés a recuperar la il·lusió". En aquest sentit, ha assegurat que això s'ha aconseguit "amb el 'dribbling' final" que ha suposat la capacitat de traçar una candidatura unitària (Junts pel Sí) i convocar unes eleccions "que substitueixen el plebiscit que no vam poder fer".

Torra també ha admès que no veu "lògic" el tripartit d'esquerres amb ERC i la CUP que va proposar ahir el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell. En aquest sentit, s'ha mostrat més partidari que Catalunya Sí que es Pot i altres formacions polítiques no independentistes se sumin al projecte de construcció d'una Catalunya independent. "El que estem demanant són majories excepcionals per poder fer un procés d'independència", ha explicat.

Sobre la possibilitat que l'executiu espanyol faci valdre l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya, Torra ha afirmat que li semblaria "aberrant", aquesta opció.

stats