Política 06/06/2012

El síndic diu que els 50 viatges oficials han costat 41.000 euros i només han suposat el 0,5% del pressupost de la institució

"El concepte 'viatges' cal acompanyar-lo dels motius, els objectius i els fruits", diu Rafael Ribó. 'El Mundo' publica en portada que els viatges dels últims dos anys del síndic "li han permès veure món". Ribó és el president europeu de l'Institut Internacional Ombudmsan

Ara
2 min

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha deixat clar que els viatges que ha fet a càrrec de la institució han sigut per motius professionals, en trobades amb altres síndics del món, i que han tingut un cost reduït, que no supera el 0,5% del pressupost global del Síndic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'any 2011, ha aclarit, va gastar "41.258 euros" en desplaçaments, una xifra "inferior al 0'5% del pressupost total". La majoria d'aquests viatges gairebé sempre els paguen el Consell Europeu o els organitzadors dels congressos. Tots els destins, ha recordat, es corresponen amb reunions internacionals que l'afecten, en un 75% dels casos, en qualitat de president europeu de l'Institut Internacional Ombudmsan, càrrec que "el president de la Generalitat, Artur Mas" va animar-lo a mantenir però que ara es planteja abandonar al final del mandat. L'oficina del Síndic de Greuges té un pressupost anual de set milions d'euros.

Ribó ho ha dit aquest dimecres en una compareixença després que el diari 'El Mundo' hagi publicat a la portada de l'edició per a tot Espanya que "el síndic de greuges català va fer 50 viatges oficials en només dos anys". "Entre altres llocs va visitar Venècia, Viena, les illes Bermudes, Aguascalientes (Mèxic) i Cartagena d'Índies (Colòmbia)", diu en el subtítol.

"El seu càrrec, que compagina des del juny del 2009 amb la presidència del capítol europeu de l'Institut Internacional de l'Ombudsman, li ha permès veure món", diu el diari en el cos de la notícia. "Des de les Bermudes al Canadà, passant per Mèxic i Zàmbia, segons es desprèn de les memòries de la Sindicatura de Greuges corresponents als exercicis 2010 i 2011", afegeix.

En declaracions a 'Els matins' de TV3, hores abans de la compareixença per sortir al pas de les informacions d''El Mundo', Ribó ha dit que troba "legítima" la "ressonància" que li ha volgut donar el diari, però lamenta el tractament informatiu que n'ha fet. "El concepte 'viatges' cal acompanyar-lo dels motius, els objectius i els fruits", ha dit. I, en aquest sentit, segons Ribó, "per a Catalunya és molt positiu que el síndic sigui l''ombudsman' europeu".

Ribó ha recordat que la institució ha tingut una retallada del 21% del pressupost els últims tres anys i ha negat que s'hagi acomiadat un 10% de la plantilla, com publica 'El Mundo'.

El síndic, entrevistat per TV3 des de la seu de la institució, ha lamentat el tractament de la notícia i així ho ha fet notar directament al director d''El Mundo' Catalunya, Álex Sàlmon, present als estudis de TV3 en la tertúlia d''Els matins'. Per a la periodista Milagros Pérez Oliva, exdefensora del lector d''El País' i també present en la tertúlia de TV3, el tractament informatiu que en fa 'El Mundo' és perillós perquè permet una associació ràpida i esbiaixada amb el cas del president del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, que es va gastar 12.996 euros de diner públic per a viatges privats a Marbella.

stats