Política 30/05/2015

Rajoy admet que ha de fer "canvis" per frenar la caiguda del PP però deixarà intacta la política econòmica

Des de Sitges, el president del govern espanyol creu que el seu partit s'ha vist castigat a les urnes per la corrupció i "la forma" de tractar-ho a les televisions

Roger Mateos
2 min
Mariano Rajoy ha clausurat les jornades organitzades pel Cercle d'Economia a Sitges / TJERK VAN DER MEULEN

SitgesEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha admès aquest dissabte que ha de fer "canvis" per frenar la caiguda del PP, però ha subratllat que deixarà intacta la política econòmica. En la clausura de la XXXI trobada del Cercle d'Economia, celebrada aquesta setmana a Sitges, Rajoy ha fet autocrítica pels resultats del PP en les eleccions municipals del 24 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha coses que no hem fet bé, cal prendre'n nota, analitzar profundament el missatge que ens han transmès molts espanyols, aprendre dels errors, corregir els defectes. Hi ha coses que cal canviar i ho farem, però no canviarem la política econòmica, perquè seria un error monumental", ha subratllat Rajoy, que s'ha mostrat en desacord amb aquells que propugnen fer marxa enrere amb la llei d'estabilitat pressupostària que ha obligat a aplicar retallades per reduir el dèficit públic. "Seria el pitjor que es podria fer en els temps en què vivim", ha afegit.

Segons Rajoy, "si el PP rectifica algunes coses que ha de rectificar", tornarà a "merèixer a confiança" de molts ciutadans que li han retirat el suport. Ha defensat, però, que no calia precipitar-se amb aquests canvis just després del 24-M. "M'agrada estudiar bé les coses, no prendre decisions en 24 hores", ha indicat.

Rajoy ha identificat el motiu pel qual el PP ha patit un càstig a les urnes malgrat els símptomes de recuperació econòmica. És la corrupció i "la forma" en què s'han tractat els escàndols "sobretot a les televisions", a "cops de martell continuats". Per Rajoy, és "terrible" l'onada de casos de corrupció destapats en els últims anys. Ell espera que hagi servit de "vacuna de cara al futur" perquè no es tornin a repetir.

Tot i fer autocrítica, ha posat de relleu que tampoc el PSOE pot presumir d'haver fet un bon paper a les últimes eleccions. "El més sorprenent", segons Rajoy, és precisament que el principal partit de l'oposició, malgrat tots els entrebancs amb què s'ha trobat el govern espanyol, els socialistes "no pugin".

Rajoy troba "injust" que Galícia i Bilbao no tinguin AVE

En la seva intervenció inicial, molt centrada en destacar les xifres que proven la remuntada econòmica, Rajoy ha assenyalat que "el pitjor" ja ha passat però queden "moltes seqüeles", sobretot l'alt índex d'aturats. Ha avançat, però, que dimarts que ve les dades actualitzades d'ocupació mostraran una millora: "Ens endurem una gran alegria", ha dit. El seu objectiu per als pròxims quatre anys, ha afegit, és crear almenys dos milions de llocs de treball.

En el torn de preguntes, Rajoy també s'ha referit a les inversions en alta velocitat a la xarxa ferroviària espanyola. A parer seu, no se n'ha fet un gra massa, sinó més aviat al contrari, les inversions s'han quedat curtes. Rajoy ha considerat "injust" que Galícia o Bilbao encara no tinguin AVE i, tot i reconèixer que el corredor mediterrani és un projecte "important", creu que també cal que l'alta velocitat arribi a totes les regions de l'Estat.

stats