Política 30/05/2015

Rajoy retreu a Mas les eleccions del 27-S: "No toquen"

El president del govern espanyol alerta que l'avançament electoral "no ajuda gens" a la recuperació econòmica ni a l'estabilitat

Roger Mateos
2 min
Mariano Rajoy, al costat d'Antón Costas, en la clausura de les jornades del Cercle d'Economia a Sitges / TJERK VAN DER MEULEN

SitgesEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recriminat aquest dissabte al president de la Generalitat, Artur Mas, que segueixi decidit a avançar les eleccions catalanes al 27 de setembre: "És un error fer-les el 27 de setembre. No toquen. Ja s'han avançat dos cops i ara el que toca és consolidar la recuperació econòmica". En la clausura de la XXXI trobada del Cercle d'Economia, celebrada aquesta setmana a Sitges, Rajoy ha assegurat que les plebiscitàries que pretén convocar Mas "no ajuden gens" a la remuntada econòmica ni a generar "estabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de fer una primera intervenció íntegrament dedicada a analitzar la situació econòmica, Rajoy ha hagut de referir-se a la qüestió catalana en el col·loqui posterior, després que el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, introduís el tema. Costas l'ha convidat a abordar en la propera legislatura les "reformes polítiques" que facin possible superar el contenciós nacional per la via de la "transacció".

Rajoy ha evitat ser concret a l'hora de respondre-hi. Ha assegurat que segueix "disposat a parlar" d'una reforma constitucional, ja en la pròxima legislatura, en base fins i tot a algun dels informes emesos pel Consell d'Estat. Però ha criticat a Mas per "dificultar" qualsevol aproximació amb l'anunci de les plebiscitàries. "No són bones les decisions unilaterals ni burlar la legalitat", ha denunciat.

Tampoc ha volgut ser concret en referir-se a la reforma del sistema de finanç+ament autonòmic, una discussió que ha situat ja per després de les eleccions generals de finals d'any. Tot i subratllar que el sistema "s'ha de reformar l'any que ve", el problema sorgeix quan s'entren a debatre "els detalls". Ha donat a entendre, però, que Catalunya no pot aspirar a "imposar" el seu model a la resta de comunitats autònomes i ha recordat que el País Basc i Navarra sí que tenen blindat el seu concert econòmic perquè el tenen reconegut a la Constitució.

stats