Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

Rajoy colla encara més les autonomies per acontentar els mercats

El govern espanyol espera la reacció de les borses i del mercat del deute després d'anunciar una retallada de 10.000 milions en sanitat i educació

Les borses tornen a obrir aquest dimarts després de quatre dies de festa i d'un dijous negre que va situar l'Íbex-35 al nivell més baix des del març del 2009 i la prima de risc per sobre dels 400 punts bàsics per primera vegada des del novembre. En aquest context s'emmarca el nou ajust anunciat pel president espanyol. Rajoy retallarà ara més de 10.000 milions en sanitat i educació. El president espanyol ho va anunciar aquest dilluns a la tarda per sorpresa i a través d'una nota de premsa, sense gaires detalls.

En la nota informativa, el president espanyol es va limitar a dir que aquest estalvi es farà per la via "d'una racionalització més gran, l'eliminació de duplicitats i l'eficiència en la gestió dels grans serveis públics". Fonts governamentals van explicar que els 10.000 milions extres tindran un caràcter anual i calculen que 7.000 corresponen a estalvi en sanitat i la resta, en educació. La tasca no serà senzilla, perquè les noves ordres de Madrid les hauran d'executar les comunitats autònomes. A més, algunes, com Catalunya, fa temps que s'estrenyen el cinturó.

Conscients de la política de fets consumats, els ministeris afectats es van apressar ahir a la tarda a calmar les autonomies i van assegurar que les reformes es consensuaran abans en les conferències sectorials respectives, que agrupen els representants de l'administració central i dels governs territorials.

Podeu llegir la informació sencera de Joan Rusiñol i Joan Faus a l'ARA PREMIUM:

La veu del poble

Etiquetes

Més continguts de

La veu del poble
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT