Política 27/11/2013

Rajoy es planteja compensar enguany Catalunya per la impossibilitat d'aplicar l'impost de dipòsits bancaris

El president espanyol considera que els catalans estan "ben tractats" en els PGE 2014

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl president del govern central, Mariano Rajoy, es planteja compensar enguany Catalunya per la impossibilitat d'aplicar l'impost de depòsits bancaris aquest exercici. En resposta al portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, el cap de l'executiu espanyol ha confirmat que el 2014 aquest gravamen estarà en mans dels governs autonòmics i que, com ha sol·licitat el líder de CiU a Madrid, estudiarà compensar les comunitats, com Catalunya, que enguany ho volien aplicar però que no han pogut per la decisió ministerial d'anul·lar la seva capacitat recaptatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, Duran ha demanat a Rajoy que compensi el Govern per la impossibilitat d'aplicar l'impost de dipòsits financers que Catalunya va establir el 18 de desembre del 2012 i que el govern espanyol va deixar sense efecte pocs dies després, el 27 de desembre, quan en va crear un d'estatal a tipus zero per impedir la recaptació per part de les comunitats. L'executiu espanyol ja ha compensat tres de les cinc comunitats que van implantar l'impost, a Andalusia, Extremadura i Canàries. Ara només queda per indemnitzar Catalunya i Astúries. Rajoy no ha concretat què passarà enguany amb aquest tribut, però sí que ha confirmat que, "en un principi, l'impost estatal es cedirà a les comunitats el 2014.

Duran també ha preguntat al president espanyol si creu que els pressupostos generals de l'Estat (PGE) 2014 contenen una justa resposta a les reivindicacions de Catalunya. Rajoy ha assegurat que, un cop analitzats els comptes des del punt de vista "territorialitzat", considera que "s'ha fet una aposta equitativa en els PGE i Catalunya hi surt ben tractada".

Duran li ha explicat la "insatisfacció" del seu partit sobre el fet que el govern espanyol no compleixi amb el mandat constitucional d'haver d'abonar els 759 milions d'euros pendents des del 2008 en funció de la disposició addicional tercera de l'Estatut i pactat a la Bilateral Generalitat-Estat amb el govern de Zapatero. Rajoy no ha dit ni una paraula sobre aquesta qüestió.

El que sí que farà el govern central, malgrat que no ha tingut temps d'explicar-ho al ple, és introduir una esmena als PGE al pas pel Senat per prorrogar la condonació dels deutes de les autonomies a les quotes de la Seguretat Social dels hospitals sense ànim de lucre concertats a Catalunya, tal com li ha demanat CiU durant la sessió de control.

stats