Política 24/04/2016

Rajoy en campanya: obre foc contra Ciutadans pel pacte amb el PSOE

El president en funcions afirma que està "amb ganes i en forma" per donar "la batalla" pel PP i per Espanya

Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu

MadridMariano Rajoy està en campanya. Amb la convocatòria de les eleccions del 26 de juny a la cantonada, el líder del PP i president del govern en funcions ha llançat aquest diumenge durs atacs contra el PSOE i també contra Ciutadans, que està ben situat a les enquestes. Rajoy considera que Albert Rivera, el líder liberal a qui els populars han festejat durant els darrers mesos, els ha traït no pressionant prou el PSOE per aconseguir la gran coalició. "Hem d'estar tranquils perquè hem fet el que tocava sense caure en l'ansietat i en coses pitjors", ha afirmat en la cloenda d'una convenció de les Noves Generacions del PP a Còrdova.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP ha explicat que ell l'endemà de les eleccions del 20 de desembre va fer "una proposta de govern que era la millor per a Espanya, la més moderada", en referència a l'aliança amb el PSOE i C's, que hauria tingut el suport de 250 diputats i hauria permès afrontar algunes reformes institucionals. Segons ell en aquests mesos s'ha assistit a un seguit "d'ocurrències" que han desembocat en la situació actual i en "Rivera entregat a Sánchez i el seu programa electoral". "Alguna cosa hem après –ha advertit–, i és que C's i el PSOE van junts i que amb Podem buscaran de nou un acord si tenen prou força", ha assegurat.

Aplaudit pels seus, ha recordat que "hi havia fotos millors i més sensates" que les de l'intent d'acord del PSOE i C's amb Podem, i que ells han estat els que han fet impossible el pacte i han forçat noves eleccions, deixant enrere "la lògica de la moderació i la sensatesa". El president en funcions ha afirmat que "toca mirar endavant" i que, davant el "postureig", el PP és "el partit útil de sempre" que evitarà que Espanya "faci un camí a la grega". Defensar la unitat d'Espanya també serà un prioritat, així com defensar "els drets i les llibertats de la gent" davant formacions com IU i Podem, "que conviden Arnaldo Otegi a Estrasburg".

Rajoy ha afirmat que està "amb ganes, en forma i disposat un cop més a donar la batalla pel PP i per Espanya".

Pablo Iglesias vol parlar "'d'igual a igual" amb el PSOE

El líder de Podem, Pablo Iglesias, també dóna ja per fet que hi haurà noves eleccions i, de fet, el seu missatge a la festa de la primavera de Podem ha anat encaminat a aquest escenari. Ha reivindicat que el seu partit està preparat per governar i que està disposat a ser "generós" amb el PSOE per evitar plegats que hi hagi un govern "sense el PP blau i sense el PP taronja" –en referència a Ciutadans–.

"Si en uns mesos hi ha una conjuntura en la qual haguem de liderar el govern del canvi, els allargarem la mà i els parlarem d'igual a igual. I tan debò rectifiquin i no tornin a pactar amb els que fins fa res anomenaven les dretes", ha sentenciat Iglesias.

stats