Política 21/11/2013

Rajoy: "No hi haurà més grans ajustos"

El president espanyol no descarta més reformes però assegura que no tindran l'abast de les que ja s'han fet. Diu en una entrevista a RNE que la prioritat és abaixar l'IRPF i que no es planteja a curt termini reduir l'IVA

Ara
3 min
Mariano Rajoy a la Moncloa / REUTERS

BarcelonaMariano Rajoy proclama que s'han acabat els "grans ajustos". En una entrevista a RNE, el president espanyol no ha descartat més retallades però ha deixat clar que en cap cas seran de l'abast de les grans mesures aprovades en aquests dos anys de mandat. "Estic en disposició de dir que no hi haurà més grans ajustos", ha proclamat. El cap de l'executiu espanyol celebra les últimes dades de l'atur i diu que espera que el 2014 i el 2015 es comenci a crear ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi haurà més ajustos?

"Estic en disposició de dir que no hi haurà més grans ajustos". "Si n'hi hagués algun més perquè fos necessari, no serien del nivell dels que hem hagut de fer aquests dos anys".

Prioritat: abaixat l'IRPF. L'IVA, després

"Espero donar la volta a l'increment de l'IRPF abans del final de la legislatura. Des del primer moment vam prendre mesures difícils que eren absolutament imprescindibles i crec que ja han donat alguns resultats que es comencen a veure". "La prioritat és abaixar l'IRPF. No tocarem l'IVA a curt termini, tot i que no està decidit i no es pot descartar. El que sí que volem és abaixar l'IRPF".

Quan es notarà la recuperació

"L'economia, com tantes coses a la vida, no s'arregla amb un decret, amb un discurs: s'ha de treballar molt i tocar molts pals alhora", ha dit Rajoy. "Ja hi ha algunes dades positives: la prima de risc ha baixat aquest any; les exportacions estan pujant, i molt; els preus no estan creixent; l'ocupació va malament però ja es veu alguna llum". "Cal seguir, encara queda molt de camí per recórrer".

L'atur

"Aquest 2013 ja serà un any millor per a l'ocupació. I aquesta serà la tendència per al 2014 i 2015".

La reforma fiscal

"Ha de servir per ajudar la petita i mitjana empresa i els emprenedors".

Catalunya

"Espero que a Catalunya s'imposi el seny". "Amb els articles 1 i 2 de la Constitució no s'hi juga, almenys mentre jo sigui president del govern espanyol". "Crec en la unitat d'Espanya, el país més antic d'Europa. I crec en els llaços afectius, comercials i de tot tipus que hi ha entre Catalunya i Espanya. Hem fet moltes coses junts, i n'hem de fer moltes més. Hem de ser grans".

Les declaracions d'Aznar sobre empresonar Mas

"Jo em responsabilitzo de les meves paraules". "Tinc una relació estupenda amb Aznar, i estic convençut que la tindré en el futur. A partir d'aquí, seguirà la llegenda".

Cas Bárcenas

"He donat explicacions al Congrés. El tema és en seu judicial i el que diguin els tribunals ho respectaré. El més important és que aquestes coses no es tornin a repetir". "Bárcenas fa molts anys que ha deixat de ser tresorer i senador. Això va passar el 2009 i al cap de quatre mesos del cas Gürtel va deixar els seus càrrecs". "Hauríem pogut fer les coses molt millor? Segur que sí. D'aquestes coses se n'aprèn". "Tant de bo no es torni a repetir un cas com aquest. Avui el PP presentarà al Congrés un paquet de mesures per exigir més transparència als partits polítics".

Canvi de ministres

"No tinc intenció de fer una remodelació del govern abans de Nadal i, si puc, no la faré en tota la legislatura. Hem demanat molts esforços als espanyols però els ministres també s'han esforçat molt. El judici és al final i tot el que s'està fent val la pena".

Les llistes europees obligaran a remodelar el govern?

"Això és el que he llegit en alguns diaris...". "Però sí, si algun ministre fos candidat l'hauria de rellevar".

Reunió amb Obama

El president espanyol ha anunciat que es reunirà a Washington amb el president dels Estats Units durant el primer semestre de l'any que ve.

No es posa nota

"No m'atreveixo a posar-me una nota a mi mateix perquè ni m'he de castigar ni he de presumir. Estem encara als exàmens parcials".

Està deixant de fumar

"Ho estic intentant. Porto des del 13 d'octubre. Un mes i set dies sense fumar. Recomano a tothom que ho intenti, però costa". "S'ha de posar molta voluntat".

stats