Política 22/07/2019

El jutge declara Iniciativa en concurs de creditors

La situació d'"insolvència" va impulsar els verds a aprovar un ERO a la plantilla

Ara / Acn
2 min
El jutge ratifica la situació de concurs de creditors per a Iniciativa

BarcelonaDesprés que Iniciativa es declarés oficialment en concurs de creditors el 8 de juliol, ara és el jutjat mercantil número 7 de Barcelona qui ratifica la situació dels ecosocialistes. La formació queda, des d'aquest dilluns, intervinguda en les seves facultats d'administració i de disposició sobre el seu patrimoni, fet que la deixa encara més a prop de la dissolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La "insolvència" econòmica va impulsar ICV a indemnitzar 16 treballadors afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) amb vint dies per any treballant amb un topall de 12 mesos. És a dir, la indemnització mínima que recull l'Estatut dels Treballadors per a acomiadaments objectius. "És irreversible", van admetre fonts del partit a l'ARA ja fa gairebé vint dies.

"Per mantenir una acció política independent de grups de pressió o d'interessos empresarials, Catalunya en Comú no acceptarà crèdits bancaris ni assumirà deutes ni compromisos anteriors concrets per altres organitzacions amb entitats financeres", recollia el partit en el seu codi ètic, aprovat l'abril del 2018, i advertia ICV que no assumiria el deute que arrossegava, de 9,2 milions d'euros de deute, bona part d'aquest amb La Caixa.

De fet, fa anys que la formació arrossegava problemes econòmics. "Amb els diferents cicles electorals no han millorat els resultats i, per tant, tampoc la situació econòmica", van justificar a l'ARA des de CCOO, que recorden que ICV ja va presentar un ERO fa quatre anys.

En qualsevol cas, amb el procés de confluència iniciat l'any 2013 i sentenciat el 2018 amb el naixement de Catalunya en Comú, els verds s'havien donat temps per eixugar aquest passiu, sobretot a partir de les subvencions públiques provinents dels cicles electorals. El declivi en les eleccions generals i el fet que la confluència ha inclòs, també, membres de Podem, EUiA i independents, ho van complicar.

Sigui com sigui, i segons ha corroborat el jutjat, la massa activada estimada del concurs dels ecosocialistes és de més de 8 milions d'euros, i la passiva, en canvi, està al voltant d'uns nou milions.

stats