Política 28/06/2016

El PP celebra el judici pel 9-N: "Quan un va de xulo i no té raó, n'ha de pagar les conseqüències"

El grup de Junts pel Sí avisa que la decisió "els dóna més força per materialitzat el mandat del 27-S"

Gerard Pruna
3 min
Albiol reclama a Puigdemont que avanci la qüestió de confiança al mes de juliol

BarcelonaLa notícia que el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manel Abril ha tancat avui la instrucció del cas pel 9-N ha sacsejat la política catalana només dos dies després del 26-J. El jutge ha desestimat la petició d'arxivament per a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau, i, per tant, envia els tres polítics a judici pels indicis que han comès delictes de desobediència i prevaricació administrativa. Tot i això perquè es faci el judici encara falta que la Fiscalia i els altres acusadors facin els escrits de qualificació, on concretaran per quins delictes concrets se'ls jutjarà. Les primeres reaccions no s'han fet esperar.

Govern

"És un judici polític"

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha valorat la decisió en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Hi ha intencionalitat política en l'anunci. Es tracta d'un judici polític. Vull recordar com es va intentar, des de les clavegueres de l'Estat, que no es posessin les urnes. Però va ser un èxit i ens en sentim orgullosos. Tots els demòcrates s'haurien de ruboritzar davant la voluntat d'embrutar l'honorabilitat de persones que defensen el sobiranisme", ha indicat Munté.

La dirigent de CDC ha volgut expressar el seu suport als afectats, i ha demanat que cal "reflexionar" sobre "el moment en què apareixen les informacions".

Xavier García Albiol (PP)

"Quan un va de xulo i no té raó, acostuma a pagar-ne les conseqüències"

La notícia ha agafat el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, en plena roda de premsa al Parlament per valorar els resultats el 26-J. El dirigent popular, però, no ha trigat a mostrar el seu perfil més dur, i ha celebrat que el magistrat hagi decidir enviar a judici l'expresident Artur Mas. "Estem molt satisfets i molt contents que Mas hagi de seure al banc dels acusats", ha dit.

Però no s'ha quedat aquí. "Quan un va de xulo i no té raó, acostuma a pagar-ne les conseqüències", ha afirmat Albiol, que ha considerat que els dirigents independentistes no poden dir que no se'ls va avisar que "saltar-se l'estat de dret" tenia repercussions. "Ells anaven desafiant l'estat de dret, i ara han d'atendre les conseqüències", ha conclòs.

Carlos Carrizosa (C's)

"Tots els ciutadans estan sotmesos a la llei"

Menys contundent que Albiol s'ha mostrat el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que ha subratllat que "tots els ciutadans estant sotmesos a la llei" i que, per tant, el judici ha de seguir endavant. "Un pot estar o no a favor d’una línia política, però no pot estar a favor que hi hagi persones en un estat de dret que se saltin les lleis", ha conclòs.

Tot i que ha reconegut que no li agrada veure l'expresident i exconsellers seient al banc dels acusats, ha destacat que Ciutadans no pot emparar "una espècie d''impunitat" basada en el fet que darrere del judici alguns hi veuen motivacions polítiques.

Lluís Llach (JxSí)

"Encara ens dóna més força per materialitzar el mandat del 27-S"

Una nodrida representació de Junts pel Sí ha comparegut a la sala de premsa del Parlament per reaccionar a la notícia. Encapçalats per Lluís Llach, que ha estat l'encarregat de prendre la paraula, els diputats independentistes han mostrat la seva indignació per pertànyer a un Estat que considera "motiu de delicte" posar les urnes.

Després de mostrar la seva solidaritat amb Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, Llach ha assegurat que la decisió del magistrat que instrueix la causa del 9-N encara dóna més força als 62 diputats de Junts pel Sí per "materialitzar el mandat democràtic del 27 de setembre"

CUP

"Ens declarem inductors i còmplices necessaris"

Des de la CUP, una peça clau en el desenvolupament del 9-N, han rebutjat el judici contra Mas, Rigau i Ortega. A través de Twitter, han afirmat que es declaren "inductors i còmplices necessaris" de la consulta independentista i han avisat que hi tornaran, aquest cop a través del referèndum unilateral d'independència, que ja han posat sobre la taula.

stats