Política 06/12/2019

Els comuns reclamen "un decret de llistes d'espera" per aprovar els pressupostos de la Generalitat

Albiach aposta per mantenir la bonificació dels cònjuges en l'impost de successions i rebaixar-les a partir de 500.000 euros

Ara
3 min
La portaveu d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una sessió al Parlament de Catalunya

BarcelonaDes del 10-N, Govern i comuns fan trobades setmanals per negociar els pressupostos de la Generalitat per al 2020. En els aspectes fiscals, l’acord definitiu és a prop i ara la discussió se centra en la despesa social. Així, aquest divendres, la líder de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, ha posat el focus en l’àmbit sanitari i ha llançat un advertiment: "No hi haurà pressupostos sense un decret de llistes d’espera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns havien reclamat aquesta mesura en reiterades ocasions i, de fet, l’actual Govern havia assegurat que treballava en un nou decret per reduir les llistes d’espera que no ha vist la llum. En una entrevista a Europa Press, Albiach ha explicat que l’objectiu d’aquest decret és que la ciutadania tingui garantida l’atenció per part de l’equip sanitari de primària en 48 o 72 hores. A més, també ha reclamat la contractació de 850 nous professionals. La diputada dels comuns ha presentat aquesta mesura com una manera d’ubicar l’atenció primària al centre del model sanitari.

"Estem batallant perquè la primària no sigui la porta d'entrada al sistema, sinó que sigui el centre del sistema", ha defensat. Albiach ha ressaltat que s'han revertit retallades en l'atenció hospitalària, però no en la primària. I, preguntada per la postura de la Generalitat, ha respost que veu dificultats per aconseguir els 850 professionals que exigeixen, i ha insistit en la creació d'aquest decret de llistes d'espera. Després de negociar aquestes mesures en sanitat, arribarà la d'altres assumptes com les escoles bressol i l'escola inclusiva, la dependència, l'habitatge, el transport i els feminismes, ha explicat Albiach.

Rebaixa en algunes bonificacions de l'impost de successions

Sobre la reforma fiscal que han anat avançant Govern i comuns, Albiach ha defensat que necessiten "ingressos per blindar els serveis públics" i ha reiterat que cal acordar crear un nou tram d'IRPF per a rendes de més de 90.000 euros –que afectaria el 5% de la població i aportaria 30 milions d'euros– i rebaixar la pressió fiscal sobre les rendes més baixes, tot i que no tenen tancat encara en quina mesura es produirà aquesta rebaixa.

A més, també estan abordant una reducció de bonificacions de l'impost de successions per a alguns trams encara no detallats –Albiach ha plantejat rebaixar-les a partir dels 500.000 o 600.000 euros–, sense que afecti els cònjuges, ha assegurat la diputada dels comuns. De fet, aquesta era una línia vermella de JxCat. En aquesta negociació, Albiach veu al Govern "receptiu".

Preguntada pel calendari per aprovar els pressupostos, la diputada dels comuns ha contestat que el Govern els ha traslladat que els comptes està previst que passin previsiblement pel Consell Executiu a mitjans de gener, i que la votació a la cambra catalana no preveu que arribi fins al març.

Vicepresidència climàtica

Els comuns i el Govern han acordat desenvolupar els impostos previstos a la llei del canvi climàtic, que són tres: sobre les emissions dels vehicles, sobre les emissions portuàries i de les activitats econòmiques contaminants. Sobre aquestes taxes, Albiach ha dit que pel que fa a l'impost sobre els creuers –que hauria de penalitzar i sancionar les emissions i les aigües contaminants però encara no està concretat– i també al de les empreses contaminants, "el Govern està disposat" a tirar-los endavant, però encara no s'ha detallat quan.

Per a la diputada, l'executiu de Quim Torra vol fer-se "un rentat de cara verd" però no vol implementar mesures valentes reals. "Considerem que una de les primeres coses que hauria de fer el Govern és una vicepresidència climàtica", ha defensat, com una manera de demostrar que la lluita contra el canvi climàtic no és sectorial, sinó transversal i que afecta tots els departaments de la Generalitat.

Fins aquest moment, els comuns havien proposat un departament de transició ecològica i contra el canvi climàtic, però Albiach creu que s'ha d'anar més enllà: "Estic convençuda que, si aquest Govern és incapaç de tirar endavant una vicepresidència climàtica, el pròxim Govern la tindrà. És una qüestió de sentit comú".

stats