CANVI DE CICLE
Política 27/09/2012

El PSC s'abstindrà a la resolució d'ERC i CiU però admet una consulta sense l'autorització de l'Estat

Els socialistes catalans fan un pas endavant que pot implicar un enfrontament directe amb el PSOE

Sara González / Oriol March
2 min
Oriol Pujol conversa amb Xavier Sabaté al Parlament / XAVIER SABATÉ

BarcelonaDesprés d'una reunió de tres hores carregada de polèmica, debat i dilemes, el PSC ha decidit abstenir-se a la votació de la resolució que CiU i ERC presentaran aquesta tarda per organitzar una consulta d'autodeterminació la pròxima legislatura, malgrat que en la seva pròpia resolució es mostrarà partidari de celebrar una consulta encara que aquesta no tingui l'autorització de l'Estat, sempre que sigui dins la legalitat. El text del PSC [pàgines 5 i 6, proposta 'Pel futur de Catalunya'] manté que cal promoure reformes constitucionals perquè els catalans "puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La modificació dels socialistes, respecte del seu text de partida, és que la proposta definitiva inclou la paraula "consulta". Així, obren la porta a una consulta no referendària, per a la qual no caldrà autorització de l'Estat quan el Parlament hagi aprovat la llei de consultes no referendàries, actualment en tràmit. L'Estatut reconeix a la Generalitat la capacitat de consultar la ciutadania per via diferent a la del referèndum, que només es pot convocar amb el permís de l'Estat. Quina és la diferència entre un referèndum i una consulta, més enllà del permís de l'Estat? Per al referèndum es pot fer servir el cens electoral i per a la consulta no referendària, no.

Malgrat que la moció del PSC té grans dosis d'ambigüitat, perquè tampoc fixa el calendari de la consulta (CiU, ERC i ICV-EUiA la situen en la pròxima legislatura "prioritàriament"), el cert és que amb aquesta decisió el PSC fa un pas que l'allunya del PSOE, que caldrà veure com encaixa aquesta iniciativa dels socialistes catalans.

Compromís "reformista"

La portaveu parlamentària adjunta del PSC, Rocío Martínez-Sampere, ha explicat ja al ple que el PSC està a favor del dret a decidir i a favor de la celebració d'una consulta "clara i legal" sobre el futur de Catalunya. Martínez-Sampere ha apel·lat al "reformisme" i ha recordat l'Estatut com a punt de partida d'encaix amb Espanya.

Davant una resolució de CiU i ERC que també rebrà el suport d'ICV-EUiA, Solidaritat i el diputat Joan Laporta, els socialistes han cercat una solució per desmarcar-se del PP i, a la vegada, no incomodar el PSOE. Des de Nicaragua s'apostava des del principi per una abstenció que garanteixi la unitat del grup i fugir de l'etiqueta de partit antiindependentista. Però un sector dels diputats del PSC consideraven que, davant la cruïlla en la qual es troba el país, el partit havia de fer un pas endavant i no despenjar-se del dret a decidir.

Per aquest motiu, en una reunió del grup parlamentari on segons fonts socialistes no hi era Pere Navarro, alguns diputats han sondejat la possibilitat que es permetés la llibertat de vot. Finalment s'ha arribat a aquesta solució, que, segons fonts del grup parlamentari, garantirà la unitat de vot.

stats