POLÍTICA
Política 04/03/2014

"Unes eleccions plebiscitàries no poden substituir l'exercici de l'autodeterminació"

Una setantena de personalitats vinculades a moviments d'esquerres catalans presenten un manifest per demanar al Govern que convoqui un referèndum vinculant ni que sigui "desobeint" la legalitat espanyola. Veu en unes eventuals plebiscitàries un risc de dilatació que aprofitarien les elits polítiques i econòmiques catalanes i espanyoles per cuinar un acord per fer avortar el procés sobiranista

M.colomer
2 min
Sallès, Cabrera, Veciana i Ferrer, durant la presentació del manifest / ANC

Barcelona"Per un referèndum tant sí com no". Aquest és el títol, prou explícit per si sol, del manifest que han impulsat una setantena de personalitats vinculades a moviments d'esquerres catalans que adverteix el Govern i els partits catalans que "unes eleccions plebiscitàries no poden substituir l'exercici de l'autodeterminació". El manifest inclou un retret directe al president de la Generalitat, Artur Mas, i destacats portaveus de Convergència hagin posat damunt la taula que si l'Estat impedeix la consulta, el pla B passaria per unes eleccions de caràcter plebiscitari. Entre altres coses perquè declaracions d'aquest tipus, al seu entendre, "són una invitació al govern central a impedir la consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els promotors del manifest, presentat aquest dimarts al Col·legi de Periodistes de Catalunya, consideren que si l'actual Parlament "no s'atrevís" a convocar la consulta desobeint la legalitat espanyola, seria difícilment creïble que després d'unes eleccions plebiscitàries els mateixos partits s'atrevissin a trencar la legalitat d'arrel proclamant la independència de forma unilateral: "Dubtem de la voluntat de dur a terme una Declaració Unilateral d'Independència per part d'aquells que, ja ara, es mostren reticents a celebrar una consulta sense l'aprovació del govern espanyol".

"Reivindiquem que cal un referèndum, perquè el referèndum és un mecanisme molt més participatiu, democràtic i legitimador", asseveren en el manifest, i afegeixen que "la no convocatòria d'una consulta seria un frau a la democràcia i una desnaturalització de la capacitat de decidir". A més, creuen que les plebiscitàries servirien a les elits polítiques catalanes i espanyoles per dilatar els esdeveniments i cuinar entretant un acord per fer avortar el procés sobiranista.

"La trompada arribarà d'una manera o altra"

Durant la presentació del manifest, el president de l'Associació Altres Andalusos, Lluís Cabrera, ha instat els partits a complir el "compromís" adquirit amb el referèndum del 9 de novembre. "La trompada arribarà d'una manera o altra, i ens hi hem d'enfrontar", ha asseverat, perquè "si ja tenen por ara, no tindran por després?". Cabrera ha comparegut al costat de la historiadora i professora de la UAB Anna Sallés, l'activista del col·lectiu Randa Roser Veciana i l'exrector de la UPC Josep Ferrer, signants també del document. "El poble de Catalunya vol ser protagonista en primera persona", ha afirmat Ferrer, convençut que si la mobilització popular manté el vigor, l'Estat no tindrà forma d'impedir la convocatòria de la consulta i la votació el 9 de novembre.

Entre els signants hi figuren des de la monja Teresa Forcades o l'economista Arcadi Oliveras, fins als diputats Joan Tardà (ERC), David Fernández (CUP), Sara Vilà (ICV) i David Companyón (EUiA), passant per l'exfutbolista Oleguer Presas, el cantant i regidor de la CUP Francesc Ribera, l'actor Sergi López, l'escriptor Julià de Jòdar, l'advocat Benet Salellas, o l'escriptor Mathew Tree i els catedràtics Carles Solà i Pere Solà, entre molts altres. En funció del gruix d'adhesions que s'arribin a recollir -es pot signar el manifest a la web perunreferendum.cat-, els promotors anunciaran mobilitzacions per pressionar el Govern i els quatre grups parlamentaris que es van comprometre a convocar un referèndum el 9 de novembre perquè compleixin i facin possible el referèndum tant sí com no. Consideren del tot superables les dificultats tècniques que pot portar associada una consulta que, de resultes d'un eventual boicot de l'Estat, sigui convocada de forma unilateral per les institucions catalanes encara que hagin d'optar per la desobediència institucional.

stats