Política 05/02/2016

El referèndum enfronta Podem amb l’independentisme

Els de Pablo Iglesias esquiven el compromís explícit

M. Colomer / N. Orriols
2 min
El referèndum enfronta Podem amb l’independentisme

BarcelonaEl grau de compromís dels de Pablo Iglesias amb el referèndum català va fer saltar guspires ahir entre ERC i Democràcia i Llibertat (DL), i els dirigents de Podem. Foc creuat que provocaven unes declaracions del número dos de Podem, Íñigo Errejón, a RNE, en què assegurava que els dos partits independentistes no volen un referèndum i mantenen la via unilateral perquè “saben que el perdrien”, després de veure que no s’assolia, per poc, el 50% dels vots el 27-S. I encara més, Errejón va criticar que els dos partits sobiranistes catalans del Congrés no hagin volgut entrar a negociar la investidura del socialista Pedro Sánchez -caldria com a mínim l’abstenció d’ERC i DL-, cosa que per a ell és sinònim de renunciar al referèndum com a condició. Tot plegat va fer que el vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, el reptés a mantenir la convocatòria d’un referèndum d’independència com a condició irrenunciable per investir Pedro Sánchez, tal com havien defensat durant la campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Junqueras, si Errejón i Podem “estan tan convençuts” que els partidaris del sí perdrien la consulta, aquest “és el millor argument perquè continuïn defensant-lo i no hi renunciïn”, de manera que els va instar a garantir que serà una “condició sine qua non ” per a un eventual acord d’investidura amb els socialistes. “Si hi renuncien serà legítim que sospitem que en el fons saben que el guanyaríem”, va reblar durant una entrevista a RAC1.

Una eina de “seducció”

¿Però Podem manté el referèndum com a condició irrenunciable per a un acord d’investidura? “El referèndum continua sent per a nosaltres la millor opció per guanyar democràticament la seducció de la majoria de catalans perquè es quedin a Espanya”, va respondre Errejón, per bé que va esquivar, com també va fer el cap de files d’En Comú Podem, Xavier Domènech, situar la consulta com una línia vermella que condicioni la possibilitat de negociar, o no, amb el PSOE.

També ahir, tant el cap de files d’ERC a Madrid com el de DL, Gabriel Rufián i Francesc Homs, respectivament, van tancar la porta a facilitar cap investidura si el govern que en surti no “respecta” el mandat del 27-S. “Nosaltres hem de fer la nostra, es tracta de dignitat i de respectar” les urnes, va deixar clar Rufián, mentre que Homs va ser més explícit en anticipar un no, que tampoc vol negociar amb els independentistes. Més encara després que els barons socialistes posessin el crit al cel davant la possible entesa de Sánchez amb els que volen un estat català.

stats