CONSEQÜÈNCIES DE LA SENTÈNCIA DE L'ESTATUT
Política 03/12/2010

El govern valencià reformarà el seu estatut per reclamar més inversió estatal a l'empara de la sentència del TC

La modificació es fa després que una comissió analitzés la sentència del TC sobre l'Estatut i ha dit que busca que el govern espanyol no tinga "cap excusa formal per no finançar com li correspon" el País Valencià

Acn
2 min

ValènciaEl conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha anunciat que el Consell ha aprovat un avantprojecte de llei per reformar l'estatut valencià. Castellano ha indicat que la reforma afectarà únicament la disposició addicional primera per reclamar que la inversió estatal s'equipare al pes de la població sobre el conjunt de l'Estat per un període de set anys. El conseller ha explicat que la modificació es fa després que una comissió analitzés la sentència del TC sobre l'Estatut i ha dit que busca que el govern espanyol no tinga 'cap excusa formal per no finançar com li correspon la Comunitat Valenciana'. 'El que és constitucional per Catalunya ho és per la resta', ha sentenciat Castellano. La Generalitat Valenciana blindarà les inversions de l'Estat a través d'una reforma estatuària nascuda de l'anàlisi de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha avançat aquest divendres en roda de premsa que el Consell ha aprovat un avantprojecte de reforma per modificar la disposició addicional primera i reclamar que les inversions estatals al País Valencià es facin en funció del seu pes poblacional sobre l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta modificació es preveu una inversió estatal equiparada al pes poblacional per set anys i la creació d'una comissió integrada per representants d'ambdues administracions per tal de vetllar per aquest criteri. El govern valencià considera que reformant el seu text en aquest punt 'reivindica per als valencians el que el Tribunal Constitucional ha considerat legítim en altres autonomies', en referència a Catalunya o a l'estatut andalús, ambdós recorreguts pel Partit Popular en el seu moment.

Preguntat sobre els recursos anteriors, el conseller Castellano ha dit que el seu govern considera 'més adequat per a la solidaritat interterritorial i la igualtat' el model anterior de l'estatut valencià de 2006 'de lleialtat a la Constitució, de consens i solidaritat i igualtat entre tots els territoris'. El conseller de Governació ha dit, però, que 'vista l'aplicació de la sentència del TC que fa el govern espanyol, que està reportant unes quantitats pressupostàries molt importants des del punt de vista de la inversió en aquests territoris, no es podem quedar aturats'.

'El que és constitucional per a Catalunya ho és també per a la resta de territoris', ha dit Castellano. El conseller ha afegit que la sentència del TC està servint el govern espanyol com a 'excusa formal per privilegiar uns territoris respecte a d'altres en matèria d'inversió'. Castellano confia en una ràpida tramitació d'aquest avantprojecte, que pot ser objecte d'un debat parlamentari a les Corts Valencianes al mes de gener. El conseller s'ha mostrat convençut de trobar un consens similar a l'aconseguit per a la reforma de l'estatut de 2006 i que la postura del principal partit de l'oposició, el PSPV-PSOE, sigui favorable. De fer-se efectiva aquesta reforma, el govern valencià estima que la inversió per 2011 augmentaria en gairebé 500 milions i que per als pròxims set anys sumaria 3.500 milions més.

stats