REFORMA FISCAL
Política 17/03/2014

ERC assegura que la proposta de reforma fiscal "liquida" qualsevol opció de tercera via a l'Estat

Oriol Amorós qualifica "d'injusta, ineficient i centralista" la iniciativa i denuncia que "liquida" la capacitat normativa de les comunitats autònomes

Acn
2 min

BarcelonaLa reforma fiscal que proposa l'equip d'experts que assessora el govern espanyol és "tremendament injusta, ineficient i centralista" en opinió d'ERC. El vicesecretari de comunicació dels republicans, Oriol Amorós, ha carregat aquest dilluns contra el document que es va presentar divendres i que, entre d'altres, proposa la reducció dels principals impostos directes (IRPF, Patrimoni i Societats), l'increment de l'IVA i la limitació de la capacitat normativa de les comunitats autònomes. Qüestions que Amorós entén que signifiquen una passa més cap a una societat més desigual i centralitzada i "liquiden" qualsevol opció de tercera via o reforma federal de l'Estat. "L'estat espanyol deixa en ridícul qualsevol dels que a hores d'ara continuen parlant de terceres vies i reforma federal", ha insistit Amorós durant la roda de premsa posterior a la reunió de la permanent nacional d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'una banda, la reducció dels impostos directes i l'increment dels indirectes va en contra del principi de redistribució de la riquesa ja que, segons el portaveu adjunt d'Esquerra, "aprofundeix en un model desigual" en el que els rics paguen proporcionalment menys del que els hi tocaria i, en canvi, es carrega la recaptació fiscal en les classes mitjanes i populars.

La proposta de reforma també és ineficient, perquè no s'inclouen més recursos ni nous instruments per lluitar contra el frau fiscal i és centralista, perquè "liquida" la capacitat normativa de les comunitats autònomes a l'hora de crear nous impostos, tot i que els impostos autonòmics només representen l'1,6% del que recapten les autonomies. A més, Amorós ha indicat que la comunitat més perjudicada tornarà a ser Catalunya, que recapta el 28% del total d'impostos autonòmics. L'informe insta el govern de l'Estat a forçar els territoris a passar pel Consell de Política Fiscal i Financera per crear nous tributs i aposta per unificar i centralitzar els impostos autonòmics i fins i tot suprimir-ne alguns, com el de dipòsits bancaris.

stats