Política 18/06/2019

Un regidor català retorna dos premis de la Comissió fins que Europa no actuï contra "l'anomalia" dels presos polítics

El regidor d'ERC d'Avià, Josep Subirana, rep un premi per la feina contra la crisi climàtica

Júlia Manresa
2 min

Brussel·lesEl petit poble d'Avià (Berguedà) ha estat guardonat aquest dimarts amb dos dels premis de la Comissió Europea d'energia sostenible, el premi al lideratge i al de la ciutadania. El guardó l'ha recollit el regidor de Medi Ambient, d'ERC, Josep Subirana, però tan aviat com l'ha recollit l'ha retornat a la Comissió Europea, concretament al comissari d'Energia i Mediambient que resulta ser l'únic comissari espanyol, Miguel Arias Cañete, "fins que Europa no actuï seriosament contra aquesta anomalia", ha dit referint-se al fet que a Catalunya hi ha presos polítics. Subirana ha donat primer de tot les gràcies a la Comissió pel reconeixement, però ha reivindicat que "la justícia social" i la lluita contra la crisi climàtica van juntes.

Quan la presentadora ha intentat evitar que continués el seu discurs, Subirana ha dit: "Sé que us estic fent sentir molt incòmodes, però nosaltres encara ho estem més". La mateixa presentadora s'ha mostrat sorpresa i després el secretari general d'Energia de la Comissió Europea ha volgut deixar clar que en aquest esdeveniment només es parlava d'energia i canvi climàtic, i no de política. L'entrega de premis l'han feta diversos càrrecs de la Comissió Europea. En el cas de Josep Subirana, el guardó l'ha entregat una exdiputada italiana dels Verds, Monica Frassoni.

Quan la presentadora ha tornat a anunciar el premi que Avià ha rebut per la votació ciutadana, Subirana no ha fet cap més discurs, però tampoc l'ha acceptat i l'ha retornat.

Avià només té 2.300 habitants, però ha impulsat una transició cap a un model de gestió més sostenible des del 2015, quan va començar a impulsar les energies renovables, l'eficiència energètica i la protecció del medi ambient. Han implementat un sistema de recollida porta a porta, han rebaixat les taxes dels vehicles híbrids i elèctrics, i han instal·lat carregadors públics elèctrics. Amb aquestes mesures, han estalviat 300.000 kW/hora per any, i això s'ha traduït en una rebaixa del 60% respecte al 2015 i un estalvi de 50.000 euros i ha evitat 90 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera. D'aquesta manera van assolir els objectius de sostenibilitat només en tres anys.

Per al premi hi ha hagut 12 finalistes, i hi havia un total de sis categories, com innovació, lideratge i joventut, per exemple.

Pots consultar aquí totes les candidatures dels premis de votació ciutadana.

stats