Política 15/02/2013

Un 82% dels regidors no cobraran: les 10 retallades de Rajoy als ajuntaments

La reforma local treu competències als consistoris i redueix personal i organismes autònoms. "El que no sigui capaç de retre comptes, és millor que no existeixi", diu Montoro

Ara
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres / EFE

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat l'avantprojecte de llei de la reforma de l'administració local. El govern de Rajoy vol "clarificar les competències" dels ajuntaments i preveu retallar el sou dels alcaldes i regidors i reduir assessors i organismes autònoms. Tot i la dràstica reforma, el ministre d'Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, assegura que suposa "un avenç del municipalisme". "Que ningú ho vegi d'una altra manera", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les 10 mesures per aprimar els ajuntaments

1. Sou dels regidors: un 82% dels regidors no cobraran. Només 12.000 dels gairebé 70.000 regidors de l'Estat cobraran un sou (dietes per assistència als plens al marge, s'entén, tot i que Montoro no ho ha aclarit). La retallada de sous compensa la mesura finalment aparcada de reduir un 30% el nombre de regidors.

2. Sou dels alcaldes: els alcaldes de les ciutats de més de 500.000 habitants cobraran un sou equivalent al del secretari d'Estat (100.000 euros anuals bruts). El més afectat serà el de Barcelona, Xavier Trias, que és l'alcalde més ben pagat de l'Estat (143.000 euros anuals). Es fixa un barem en què es va reduint el sou en funció dels habitants. En els pobles de menys de 1.000 habitants els alcaldes no cobraran. Els alcaldes catalans hauran d'abaixar-se el sou per respectar els límits salarials que inclourà la norma estatal, ja que l'Estatut no fixa cap límit en aquesta qüestió, segons fonts de la Generalitat.

3. Cada any l'Estat fixarà per llei el sou màxim i mínim que poden cobrar els treballadors de l'administració local.

4. Personal eventual: en els municipis petits no hi haurà personal de confiança. En els més grans, es pot arribar fins a un màxim del 0,7% de la plantilla.

5. Els serveis bàsics que els ajuntaments de menys de 20.000 no puguin finançar passaran a les mans de les diputacions.

6. L'avantprojecte obre la porta a suprimir municipis petits.

7. En tres mesos, mancomunitats i entitats locals menors hauran de presentar els comptes a l'Estat. "El que no sigui capaç de retre comptes, és millor que no existeixi", ha dit Montoro.

8. Els municipis tindran prohibit crear noves empreses públiques i hauran de "suprimir" les existents.

9. Es donaran 5 anys a les autonomies per prestar els serveis en sanitat i educació que fins ara estaven en mans dels ajuntaments.

10. Es donarà 1 any a les autonomies per agafar les prestacions de serveis socials dels ajuntaments.

stats